Societat 21/04/2022

Com reconstruir un campanar pedra a pedra

La previsió és finalitzar la restauració aquest tardor si la meterologia ho permet

L. G.
4 min
Treballadors de la constructora encarregada de tornar a alçar el campanar posant la primera pedra.

Andorra la VellaUn treball centrat en el detall i la perfecció, aquesta és la base que segueixen els arquitectes i l'empresa constructora encarregats de la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d'Enclar, del qual es preveu finalitzar la restauració aquesta tardor amb una rèplica exacta de la torre que va caure fa aproximadament dos anys i mig. Una reconstrucció pedra a pedra a través d'un model en tres dimensions creat a partir de diverses fotografies històriques per replicar, de la manera més fidedigna possible, l'estructura "emblemàtica" de la vila de Santa Coloma.

Tal com ha explicat un dels arquitectes encarregats del projecte, Arnau Canut, per poder plasmar la torre van haver de cercar imatges antigues amb la voluntat d'identificar la ubicació exacta de tantes pedres com fossin possibles per tornar a aixecar la torre respectant la seva forma original. "Els arqueòlegs del departament de Patrimoni Cultural van reconèixer entre 400 i 500 pedres", ha indicat, tot afegint que aquestes es col·locaran al lloc exacte on se situaven gràcies a les coordenades extretes del model en 3D. "El repte és tornar a col·locar les pedres a la posició mil·limètrica al lloc on eren", ha dit.

Els representant del Govern i del comú d'Andorra la Vella parlant amb l'arquitecte sobre el procés de reconstrucció del campanar.
El cap de Govern, Xavier Espot, enterrant la caixa del temps aquest dijous a l'església de Sant Vicenç d'Enclar.

Respecte a les tècniques constructives, s'utilitza la tradicional, el morter de calç, tot i que "més ric en calç" perquè la infraestructura tingui més resistència. La voluntat és finalitzar la reconstrucció aquesta tardor i tornar a obrir al públic el monument, però, encara que els treballs segueixen els terminis previstos, l'arquitecte ha assenyalat que quan van acabar de desmuntar la base que quedava de la torre, van observar que el terreny "era molt deficient" i van haver d'excavar prop d'un metre i mig més per trobar una roca "prou resistent per fomentar la base del campanar". A més, ha apuntat que, malgrat que es reproduirà al mil·límetre la infraestructura, és cert que s'han dut a terme petites correccions per reconduir un "desplom de dinou centímetres" que es va identificar a la torre i així poder edificar la torre de manera vertical, i ha apuntat que la meteorologia també podria arribar a influir en la finalització del treball en el termini establert. Cal recordar que les obres es van iniciar el novembre del 2021 i que el cost del projecte de reconstrucció és de gairebé 190.000 euros.

D'altra banda, aquest dijous han visitat l'emplaçament el cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i els cònsols d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié, que han estat els encarregats de donar el tret de sortida efectiu a la fase final del projecte de restauració de la torre amb la col·locació d'una caixa del temps i de la primera pedra. "Un acte simbòlic", ha indicat el líder de l'executiu, tot recordant que quan va caure la torre, a finals del 2019, des del Govern es van marcar el compromís de tornar a alçar el monument "de la manera més fidedigna possible", respectant la infraestructura original.

El cap de Govern, Xavier Espot, visitant les obres de reconstrucció del campanar de l'església de Sant Vicenç d'Enclar.
El cap de Govern, Xavier Espot, i la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, introduïnt els elements a la caixa del temps.

A través d'aquesta actuació i l'adequació de l'interior de la nau, des de l'administració es posen les bases "a la conservació i estabilitat" del monument per molts anys, dècades i, fins i tot, segles". Espot ha manifestat que l'església "és especialment simbòlic" per Andorra, ja que "ha estat testimoni de l'evolució del nostre país des de la prehistòria fins a gairebé l'era moderna i contemporània". Així doncs, ha posat en relleu que la necessitat de cuidar i preservar el patrimoni cultural del Principat a través del qual, ha considerat, "s'aposta per la defensa de la nostra identitat en el sentit més noble i inclusiu de la paraula". "Això és Andorra i el país no pot renunciar a les seves arrels i la seva història", tot i que ha puntualitzat, "això no vol dir estar tancats a les noves aportacions i a tot allò que pugui ser propi de la modernitat o la postmodernitat".

En la mateixa línia s'ha pronunciat la mandatària de la capital, qui ha assenyalat que l'acte d'aquest dijous representa "l'inici de la reconstrucció d'un moment emblemàtic de la parròquia d'Andorra la Vella i de la història del país". "Els ciutadans de Santa Coloma se'l senten seu perquè està sobre del poble, guarda la vila", ha asseverat. En aquest sentit, ha apuntat que des del comú s'està apostant per arreglar i potenciar els circuits que s'inicien als afores del poble amb la voluntat de tornar-los a obrir a la població i "revalorar-los" perquè "tornin a tenir la força que havien tingut als segles VIII i IX. A més, ha recordat que, a banda de l'església de Sant Vicenç, Santa Coloma disposa de grans monuments patrimonials al territori que daten de l'era del romànic i que han marcat la història del país, com l'església de la vila i el pont de la Margineda. Marsol també ha fet el punt sobre la metodologia de reconstrucció del campanar "artesanalment, amb la col·locació de les pedres al lloc que ocupaven originalment", la qual ha indicat que donarà "un resultat impressionant".

stats