NOVETATS EDITORIALS
Suplement 22/04/2015

Un Sant Jordi molt fèrtil i de debuts

Les dones copen les novetats literàries. Pilar Burgués, Soledad Mora i Teresa Cairat debuten en la narració. Teresa Colom fa el salt de la poesia a la prosa dramàtica i s'afegeix al grup Verònica Sánchez, premi Carlemany 2014. Les acompanyen els joves coneguts David Gávez i Iñaki Rubio, i el clàssic Antoni Morell

Jordi Domingo
4 min

Andorra la Vella'Res no és real' David Gálvez

Gálvez proposa una novel·la breu i molt intensa, que deixa un llarg regust després de llegir-la. Amb aquesta obra arrisca, com va fer amb 'Cartes mortes', però amb un estil més pròxim. A imatge del mite de la caverna o de '1984', parla d’un grup de persones la vida de les quals gira al voltant dels camps de maduixes, on treballen i viuen, atrapats en una rutina aparentment arbitrària. La novel·la, però, va més enllà i es converteix també en una història d’amor.

'La senyoreta Keaton i altres bèsties' Teresa Colom

La poeta que es passa a la prosa, i al drama. Colom proposa cinc relats farcits d’exemples fantàstics, en escenaris d’època i amb un element argumental en comú, per abandonar la subtilesa de la poesia. A les històries hi ha mort i brutalitat, amb presència de personatges sortits d’una pel·lícula de senyors i criades que es veuen en situacions poc agradables. Té tocs d’humor entre el drama i passatges estilístics.

'El síndic Cairat, el meu padrí' Teresa Cairat

La néta del síndic Francesc Cairat (Sant Julià de Lòria, 1880-1968) escriu la biografia del seu avi, una proposta historiogràfica sobre una de les figures andorranes del segle XX, que encara no comptava amb llibre propi. L’obra omple un buit per explicar la vida de qui va ser síndic durant el llarg període del 1937 al 1960. En un mandat de 23 anys es va haver d’enfrontar a alguns dels moments més importants de la història del Principat.

'Flaixos de llum blanca' Pilar Burgués

Burgués va treballar 30 anys a la Biblioteca Nacional i ara debuta amb la publicació d’un volum dels seus relats curts, alguns dels quals ja va compartir a la revista 'Portella'. Són records de la seva malaltia, la hipoglucèmia, amb tocs d’humor negre que no són suficients per alleujar el dolor d’una càrrega sovint molt dura per a l’autora. La proposta és també un despullament dels seus sentiments en un diari personal de vivències.

'L’altre costat del mirall' Iñaki Rubio

A 'L’altre costat del mirall' hi ha Rubio i els seus contes, que han rebut el premi Joaquim Ruyra de narrativa. Són històries de persones corrents, amb vides quotidianes que -i aquí hi ha la clau- es veuen sorpreses per l’arribada de variables fantàstiques, curioses o, fins i tot, humorístiques. A més, Rubio descriu l’Andorra d’avui, amb contes que ens faran empatitzar de seguida, com els de viatges, de relacions de parella, o de frustracions laborals.

'Història digital de Catalunya' Jordi Planellas

L’il·lustrador Jordi Planellas, que ara fa tot just dos anys va publicar també de la mà de l’editorial andorrana Aloma Editors la 'Història digital d’Andorra', ofereix un recorregut ple d’humor i ironia per les principals fites històriques de Catalunya. El llibre viatja des dels primers bacteris protocatalans fins a la convocatòria de les eleccions del 27 de setembre, però s’anirà posant al dia amb actualitzacions periòdiques a la web de l’editorial.

'Coses que no podrem evitar' Verònica Sánchez

Guanyadora del premi Carlemany per al foment de la lectura, Sánchez proposa una novel·la juvenil que explica, precisament, la història d’un adolescent que accepta emprendre un viatge per Àsia amb el seu pare. El viatge li servirà per enfrontar-se a les seves pors i acceptar el canvi i la incertesa. L’obra vol fomentar la literatura i altres mirades artístiques, i fa una reflexió sobre les noves tecnologies i el fet que les xarxes socials coartin el seu viatge.

'¡Hasta luego, cocodrilo!' Soledad Mora

Mora s’estrena en la narrativa amb una novel·la d’humor, que l’editorial qualifica d’"irreverent" i que explica la història d’una dona de l’alta societat que renega d’un passat humil. Un gir en la seva història particular l’obliga a habituar-se a un canvi de vida, en la cinquantena d’anys, passant del luxe sense límits a unes circumstàncies modestes. La trama està explicada amb la veu de la protagonista i té un ritme narratiu molt ràpid i sorprenent.

'El llarg caminar d’un home bo' Antoni Morell

Morell recull en aquest volum les seves converses amb el copríncep emèrit d’Andorra i bisbe d’Urgell Joan Martí i Alanis, que va enregistrar durant molts anys en cintes de casset, al xalet del seu germà a Sant Julià de Lòria. Ara ha decidit publicar-les -en una nova etapa d’Anem- distribuïdes en tres parts, que tracten la seva personalitat, l’home d’Església i el seu càrrec, amb un epíleg titulat 'La solitud de la mort', d’una de les últimes converses.

'Tu estàs sonat' Gabriel Fernàndez

El periodista i cap de comunicació del Bàsquet Club MoraBanc Andorra, Gabriel Fernàndez, ha presentat per a aquest Sant Jordi el seu segon llibre, que porta per títol 'Tu estàs sonat. Una història de bàsquet, passió i somnis'. La publicació se centra en la figura del president del club, Gorka Aixàs, a qui han titllat de sonat uns quants cops els darrers 10 anys quan expressava el seu convenciment que l'equip tornaria a l'ACB, un somni que finalment s'ha fet realitat.

'La catedral saquejada' Carles Gascón

El comte Ramon Roger de Foix va atacar la Seu d’Urgell, va cremar la ciutat i en va saquejar la catedral. Gascón tracta de descobrir què va empènyer el comte a fer tot això, si la seva maldat, la fe en el catarisme o més aviat una conspiració política que involucrava el bisbe i al rei. Els capítols són curts i amb to de novel·la, però sempre expliquen uns fets reals.

'Huyendo del Holocausto' Josep Calvet

Josep Calvet recull una trentena d'històries de jueus, fugitius de l'Holocaust, per reconstruir la peripècia del Pirineu a la Segona Guerra Mundial, i, al mateix temps, retre homenatge a tots els que van ajudar a aquells fugitius arriscant les seves vides. Històries, algunes d'elles, ja sigui amb final feliç o no tant, que van tenir com a escenari Andorra.

stats