Cultura 19/06/2016

Impuls de l’oferta museística per adaptar-se als nous temps

El ministeri de Cultura treballa de manera transversal per modernitzar els museus i incloure la tecnologia

M.b.
5 min
L'antic Hotel Valira

Andorra la VellaAndorra compta avui dia amb una trentena de petits museus de característiques ben diferenciades, així com de diverses esglésies romàniques que a l’estiu ofereixen visites guiades, a més d’una àmplia programació de diferents disciplines artístiques. Entre les infraestructures més visitades hi ha la Casa de la Vall, antiga seu del Parlament, construïda l’any 1580 i que permet fer un repàs a la història política del país. També rep un gran nombre de visites el Museu del Tabac, on es trobava l’antiga fàbrica de tabacs Reig de Sant Julià de Lòria i que mostra els diferents processos de treball amb el tabac (una de les principals fonts d’inversió del país), la manufactura dels productes i la seva comercialització posterior.

En els últims anys s’ha fet evident que cal una redefinició de la infraestructura museística d’Andorra per modernitzar les instal·lacions i atreure així un nombre més gran de turistes. L’any 2015 els museus i monuments en conjunt van rebre 210.645 visitants, una xifra lleugerament inferior a la de l’any anterior. El mateix cap de Govern va reconèixer durant la celebració de l’últim debat d’orientació política que no es pot vendre cultura amb unes instal·lacions obsoletes.

Museu nacional

Fa anys que hi ha un debat obert sobre la necessitat de crear un museu nacional que aculli tot el patrimoni cultural que actualment no està exposat i que, al mateix temps, pugui transmetre la identitat del país. Un projecte que ja es va intentar impulsar fa gairebé una dècada –a càrrec de l’arquitecte Frank Gehry– però que va quedar frustrat. L’actual ministra de Cultura, Olga Gelabert, no ho descarta però vol estudiar diferents possibilitats. És més, es pregunta si ha de ser físic o virtual o si es pot repartir per diferents espais, ja que “econòmicament ara és molt complicat”.

El ministeri de Cultura treballa per donar un impuls a tota l’oferta cultural, i ho fa de manera transversal perquè, tot i que el seu pressupost és petit, “amb la implicació de tots els actors s’aconsegueixen fer moltes coses i molt bones”, assegura Gelabert. L’objectiu és modernitzar els museus i incloure-hi la tecnologia per donar-los una visió més actualitzada, més cridanera i que resulti més propera a la ciutadania.

Noves ofertes

Una de les principals novetats d’aquest any és l’obertura de la sala Artalroc, a l’antic Centre d’Interpretació del Madriu, un espai multidisciplinari on s’ha traslladat la sala d’exposicions del Govern. La directora de Promoció Cultural, Montse Planelles, explica que aquest espai disposa d’una oferta “única al país”, perquè s’hi pot veure tant creació andorrana com artistes internacionals.

Durant el primer trimestre del 2017, quan hagi entrat en funcionament el Museu Carmen Thyssen, la zona alta d’Escaldes tindrà tres pols d’atracció –Artalroc, el Museu Thyssen i el Centre d’Art d’Escaldes Engordany–, i això es vol aprofitar per crear un triangle cultural que permeti que la gent tingui diverses opcions de visita cultural a la mateixa zona, segons explica Planelles.

Mentrestant, l’oferta cultural continua a ple rendiment i la programació de l’estiu ja està engegada. De nou tindran lloc les Nits als Museus, una de les activitats de més èxit, tot i que un 99% dels usuaris són andorrans i es pretén fer-ho arribar als visitants.

També torna el Festival de Música Antiga dels Pirineus i ho fa amb una important novetat. Per primera vegada l’antiga fàbrica de paraires i teixidors d’Escaldes s’obrirà per acollir un concert. “Així compaginem monuments o cases existents amb l’oferta cultural”, explica Gelabert.

Una altra activitat serà la nit de Sant Joan, en què els fallaires rodaran per primera vegada les falles com a Patrimoni de la Humanitat.

Museu Carmen Thyssen Andorra

Si hi ha alguna aposta forta del mi nisteri de Cultura és el Museu Carmen Thyssen Andorra, que obrirà al febrer del 2017 a l’històric hotel Valira, on es treballa a ple rendiment per habilitar la planta baixa. A partir del setembre està previst que acabin les obres i es pugui començar a preparar l’espai expositiu, segons ha explicat el director artístic del museu, Guillermo Cervera, que confia que aquesta nova oferta faci augmentar els turistes al país, sobretot en temporada d’hivern, quan als museus els baixen els visitants.

Serà un museu d’uns 1.500 m2, un espai que Cervera considera reduït, tot i que veu l’avantatge que permetrà canviar les obres d’art anualment per mantenir la sensació de voler tornar. “Està demostrat que en una exposició amb molts quadres no se n’acaben percebent ni la meitat”, assegura el director artístic i nebot de la baronessa.

El museu ha sigut possible gràcies a un conveni a quatre bandes entre la propietat de l’edifici; el Comú d’Escaldes, que assumirà el lloguer; el Govern, que ajuda amb la manutenció anual, i la col·lecció, que la posa la Fundació Museu Andorra. S’ha parlat molt d’un possible trasllat del museu al futur edifici The Cloud, tot i que la ministra ha assegurat que de moment el contracte actual és per a set o vuit anys i que encara no s’ha decidit res per al futur. “S’ha parlat, però hi ha la por que un edifici tan emblemàtic com aquest es mengi la importància de les obres”, assenyala.

Aquest projecte és la principal aposta del ministeri per als pròxims anys, i és per això que confien en el seu potencial i el valor que aportarà a la cultura i al país i, concretament, a la zona alta d’Escaldes-Engordany. En aquest sentit, Gelabert assegura que ja hi ha petits empresaris que han adquirit locals a la zona per obrir els seus establiments i restaurants.

Espai definitiu per als frescos de Santa Coloma el 2017

Els frescos de Santa Coloma són el conjunt més representatiu del Romànic, van ser venuts als anys trenta pel Bisbat d’Urgell i fins a l’any 2005 no es van poder recuperar, després que els comprés el Govern d’Andorra. Tot i que van arribar a Andorra l’any 2007, s’han exposat al públic en comptades ocasions.

Una imatge dels frescos de Santa Coloma

Fa molt de temps que es busca una ubicació definitiva i sembla que finalment l’any vinent ja podrà ser una realitat, després que Andorra la Vella hagi proposat un espai prop de l’església de Santa Coloma, el seu lloc d’origen. De fet, la cònsol major, Conxita Marsol, ha assegurat: “No sabem si a sota o al costat, però molt a prop”.

Ja s’ha pressupostat l’estudi de l’espai, i per al 2017 estan previstes les obres. La ministra ha confirmat que “sí que pot ser factible per a l’any que ve”. Un altre projecte amb què es treballa és la digitalització de les pintures perquè es puguin projectar al seu lloc ori- ginal, l’absis de l’església, amb el sistema anomenat 'mapping'.

stats