Publicitat
Publicitat

VIDA SALVATGE

L’elefant africà podria desaparèixer en 20 anys

Al ritme de 30.000 animals abatuts per any, l’elefant africà no té temps de reproduir-se per sobre de la seva taxa de mortalitat

Un embaràs d’elefant dura 21 mesos. Al ritme de 30.000 animals abatuts per any, l’elefant africà no té temps de reproduir-se per sobre de la seva taxa de mortalitat i, si les tendències actuals es mantenen, podria desaparèixer en només “dues dècades”. Ho alertava ahir Dune Ives, investigadora de l’ONG nord-americana Vulcan, que afegia: “D’aquí cinc anys pot ser massa tard per salvar-lo”. Ives participava en la Cimera sobre l’Elefant a l’Àfrica, que va reunir representants d’una vintena de països a Kasane (Botswana), per fer balanç de les 14 mesures urgents acordades el desembre del 2013 per protegir l’elefant africà, i que passen principalment per reforçar la persecució policial i judicial a la caça furtiva.

“El que cal fer per salvar-lo ja està acordat, ara el que toca és convertir les paraules en accions”, explicava a l’ARA el portaveu de Traffic, Richard Thomas. “La caça furtiva d’aquests animals pel seu ivori, per cobrir la demanda de l’Àsia, és la pitjor amenaça per a l’espècie africana, tot i que la pèrdua d’hàbitats també és altament significativa”, apunta el representant d’aquesta xarxa de vigilància del comerç de vida salvatge.

Segons les dades presentades per Traffic a la cimera de Botswana, les rutes de comerç de l’ivori procedent de la caça furtiva parteixen principalment de Kènia i Tanzània i viatgen a través de països com Malàisia, el Vietnam i les Filipines, però el seu destí final acostuma a ser Tailàndia i especialment la Xina, on l’ivori s’ha convertit en un símbol d’estatus social. L’ivori de l’elefant africà es paga a uns 100 dòlars (91,4 euros) el quilogram a l’Àfrica, però assoleix valors de fins a 2.100 dòlars (1.920 euros) al mercat xinès.

Els últims recomptes de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (IUCN), presentats ahir a Botswana, han detectat una davallada de la població d’elefants africans des dels 550.000 el 2006 fins als 470.000 el 2013. La davallada ha sigut especialment significativa a l’est del continent, on ha passat dels 150.000 als 100.000 en el mateix període.

La Convenció Internacional pel Comerç d’Espècies Amenaçades (CITES) també va presentar les seves dades a Botswana, que constaten el preocupant augment de la caça furtiva en els últims anys. Des del 2010 més de la meitat de les morts dels elefants africans s’atribueixen a la caça il·legal. Tot i que les xifres s’han mantingut estables en els últims dos anys, després d’un pic el 2011, l’entitat alerta també que aquests índex de mortalitat són “insostenibles” per a l’espècie.

Financen el terrorisme

Els experts van recordar també que la caça furtiva s’ha convertit en una font de finançament important per als grups terroristes i les milícies que alimenten els conflictes a l’Àfrica, des de Boko Haram a Al-Shabaab passant pels grups en conflicte a la República Centreafricana.

CITES té identificats 22 països implicats en el comerç il·legal d’ivori i els ha reclamat un pla nacional contra la caça furtiva. L’organització internacional recomana suspendre el comerç amb els únics tres que no ho han fet: la República Democràtica del Congo, Laos i Nigèria.