Internacional 21/09/2017

La UE admet una "gran preocupació" per la situació a Catalunya

Brussel·les rebutja fer de medidadora i el Govern li reclama "coratge polític"

Laia Forès
3 min
El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas / ACN

Brussel·lesQuan es tracta del procés sobiranista de Catalunya, la Unió Europea sempre va amb peus de plom i manté un perfil baix, limitant-se a defensar la Constitució espanyola. La detenció aquest dimecres de 15 persones en el marc de la macrooperació contra l'organització del referèndum de l'1-O, molt d'ells funcionaris de la Generalitat, comença a canviar les coses. En públic, es continua guardant silenci, però en privat s'admet per primera vegada que la situació inquieta. I molt.

"Per suposat que estem seguint el procés amb gran preocupació", admetien aquest dijous fonts diplomàtiques europees. "Però confiem en la democràcia". Tot i acceptar que la situació de Catalunya genera inquietud, les fonts diplompatiques també han subratllat que la repressió contra l'1-O "és una qüestió domèstica del govern espanyol".

Si fins ara la qüestió catalana no formava part no de l'agenda europea, els últims esdeveniments poden haver marcat un punt d'inflexió. Un alt diplomàtic espanyol admetia que des del 6 de setembre, "es parla molt de Catalunya" a Brussel·les. "Sobretot des del dia que el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei del referèndum", explicava.

La premsa internacional pressiona la Comissió Europea

Amb els fets de les últimes hores a Catalunya, la preocupació internacional creix. Aquest dijous el referèndum català ha monopolitzat la roda de premsa diària de la Comissió Europea. El portaveu de Jean-Claude Juncker, Margaritis Schinas, ha hagut de respondre 12 preguntes dels corresponsals. A diferència d'altres vegades, avui periodistes francesos, italians i belgues s'han sumat a les habituals preguntes de la premsa catalana i espanyola. L'interès de la premsa europea -avui Catalunya surt a tota la premsa internacional- demostra que l'afer català ja es troba a l'agenda comunitària.

La pressió de la premsa internacional, però, no ha fet canviar el guió de Brussel·les. La Comissió Europea continua posant-se de perfil i evitant comentar res que tingui a veure amb el referèndum català. Schinas ha repetit per activa i per passiva que Brussel·les defensa "l'ordre constitucional espanyol" i que el que passa a Catalunya "és un afer intern". La mateixa posició de sempre.

Fins i tot quan li han preguntat sobre si la Comissió feia una crida al diàleg entre Madrid i Barcelona ha reiterat la resposta sobre la Constitució. O també quan un periodista belga li ha retret que no es pronunciés davant els fets "inèdits en un estat membre", en referència a les 15 detencions.

Sense competències per fer de mediadora

Brussel·les tampoc vol fer de mediadora entre el govern català i l'espanyol. "No tenim aquesta competència atribuïda", ha respost el portaveu comunitari. "No són dos estats membres que tenen una disputa. En el cas de Catalunya, preval l'ordre constitucional espanyol", s'ha limitat a respondre Schinas quan un periodista italià li preguntava incrèdul si la Comissió Europea es negava a fer de mediadora.

El govern espanyol, en línia amb la Comissió Europea, tampoc no està disposat a que Brussel·les hi intervingui. "És una barbaritat pensar que la Comissió Europea pugui mediar", ha assegurat taxativa una font diplomàtica espanyola.

El Govern reclama coratge polític a la CE

La posició inamovible de la Comissió Europea ha estat durament criticada pel representrant permanent de la Generailtat davant la UE, Amadeu Altafaj. "Brussel·les hauria de considerar, com a mínim, la possibilitat d'encoratjar el diàleg polític entre les parts enfrontades", ha declarat aquest dijous. "Esperem que rectifiqui i que tingui més coratge polític" per fer una crida al diàleg, ha reclamat Altafaj.

stats