Societat 18/01/2017

Un ambaixador a 'la Suïssa del desert'

Noam Godin és un massanenc que viatjarà properament a Oman com a jove ambaixador de la Unesco

Sergi Franch
3 min
Noam Godin, el jove ambaixador de la Unesco Andorra

Andorra la VellaEl Connecting Cultures de la Unesco reuneix durant quatre dies 18 joves de 14 països diferents a l'anomenada 'Universitat del Desert'. Nou d'aquests venen de països àrabs i els nous restants de llocs tant remots com Hong Kong o els Estats Units. Es tracta de joves escollits pel seu potencial, per saber explicar la realitat d'Oman des d'una perspectiva de respecte, diàleg intercultural, i poder transmetre després la necessitat d'acceptar la diferència i promoure el diàleg entre cultures. Entre aquests joves, s'hi trobarà el massanenc Noam Goldin, un jove estudiant de batxiller de Formació Professional que va presentar candidatura per participar a la 'Universitat del Desert'.

Un viatge que paga en la seva integritat el Sultà d'Oman i que ofereix la Unesco Andorra. “Això de Conneting Cultures és un regal bàsicament que atorga el sultà” per posar en pràctica aquests diàlegs interculturals entre la delegació de joves internacionals que tindran quatre dies per respondre preguntes com ara: 'com percebem les males interpretacions de les manifestacions culturals?', 'com es poden evitar els malentesos?', 'quines són les raons de l'extremisme i la intolerància?', 'com es poden solucionar?', 'què podem fer per evitar aquests fenòmens?'.

La proposta d'Oman és explicar la realitat del país amb una passejada de quatre dies a “líders d'opinió” de diferents indrets del món. I és que Oman, segons explica Noam, és “un dels llocs d’Aràbia més segurs del món”, amb gran afluència de turisme i “amb moltes llibertats, amb drets per a homes i dones”. En aquest sentit, explica que les dones “no estan obligades a portar cap tipus de vel” i que fins i tot, se'ls prohibeix la utilització del mocador en els treballs públics. Un paradigma de llibertat, a consideració de la Unesco, que participa en aquesta iniciativa des del 2004.

“L’islam és la religió bàsica, però hi ha llibertat”, explica en Noam, que es defineix com un jove que “respecta totes les cultures i m’agrada que siguin respectades”. Es mostra convençut que “cal treballar per la coexistència” i està entusiasmat pel que en poc dies viurà al desert, allò que un company seu que hi va anar fa dos anys li va dir que va ser “l’experiència més inolvidable de la seva vida”. El dia 2 de febrer viatjarà de Barcelona a Dubai, i de Dubai cap a Muscat, la capital d'Oman.

En Noam té deures i feina a fer allà, perquè a banda d'escoltar podrà explicar els valors multiculturals d'Andorra i la barreja d'orígens de la seva població. A banda, el patrimoni cultural i natural del que recorda que és l'únic estat pirinenc. Un dels aspectes que més li agrada d'explicar és el romànic, “m’apassiona”, i la combinació del nou i l'antic que ofereix un país d'arrels medievals que té a dia d'avui dos coprínceps. Després, una vegada torni a casa, explicarà la seva experiència.

Oman és una monarquia absoluta amb prop de tres milions d'habitants, que des del 1970 és comandat pel sultà Qaboos bin Sa’id, el catorzè descendent de la dinastia. Sense una constitució, a Oman és vigent la pena de mort i els representants legislatius són nomenats a dit. Organitzacions internacionals com Amnistia Internacional (AI) i Reporters Sense Fronteres (RSF) han denunciat reiteradament la violació dels Drets Humans per delictes d'opinió i llibertat d'expressió. Amb delictes tan peculiars com “incitació a la protesta” o “intentar enderrocar el govern”, s'han empresonat periodistes, bloguers, editors de mitjans o defensors dels drets humans. Com a exemple, el tancament del diari opositor ‘Azamn’ o l'empresonament del periodista de la ràdio nacional i escriptor Sulaiman Al Moamari.

Noam, que aquest migdia ha fet una xerrada al Col·legi Janer per explicar la visita que farà al país com a jove ambaixador de la Unesco, farà “un tour pel desert” una vegada arribi al país, dins d'un recorregut d'experiència multicultural de quatre dies on els joves ambaixadors 'del canvi' disposaran d'“una estoneta per anar a fer turisme”.

stats