Cultura 21/03/2019

Martí: "Tornem al poble el que abans era del poble"

El cap de govern, Gelabert i Marsol inauguren l'Espai Columba en un acte que fa el ple d'autoritats

T. Navarro
2 min
Inauguració de l'Espai Columba, aquest divendres a Santa Coloma. / SFG / J.A.VILADOT

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí; la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, han tallat la cinta inaugural de l'Espai Columba, l'edifici que alberga els frescos de l'església de Santa Coloma i el nou centre d'interpretació del romànic. Junt amb les pintures murals hi ha exposades altres peces del romànic "pròpiament litúrgiques que serveixen per a la cerimònia de l'eucaristia", ha afirmat la cap d'àrea de Museus, Marta Planas, formant part del discurs narratiu que s'ha volgut donar a la sala.

"Fa dotze anys, com a consellera general, vaig aprovar el suplement de crèdit per comprar els frescos", ha recordat la cònsol de la capital durant el discurs d'inauguració, "i avui estic orgullosa de poder obrir aquest espai com a cònsol major d'Andorra la Vella". Per a Marsol, l'Espai Columba és una manera de potenciar el patrimoni del país i atraure turisme cultural. I en la mateixa línia ha parlat el cap de Govern, que ha afirmat que "tornem al poble el que abans era del poble", referint-se a l'art romànic com "un art democràtic i gens elitista" i als frescos com "una part de la significació artística del país". Per a Martí, la inauguració del nou espai ha estat "una clau de volta més sobre el que som i el que volem ser".

Del dissabte 23 de març fins al 30 d'abril l'accés a l'Espai Columba serà gratuït. A partir del 2 de maig l'entrada, combinada amb el videomapatge de l'església de Santa Coloma, costarà 7 euros, mentre que l'entrada reduïda valdrà la meitat. Junt amb els frescos, altres peces del romànic andorrà, com un candelar d'altar del Santuari vell de Meritxell, que s'exposa al públic per primera vegada; el Crist de Sant Martí de la Cortinada, del segle XVIII, una imatge sacra procedent de Sant Vicenç d'Enclar, una pedra cantonera de l'absis romànic de Sant Esteve d'Andorra la Vella o el llibre místic de Sant Romà de les Bons, datat al segle XII.

stats