Economia 29/01/2023

Chairless Chair o com seure mentre estàs dret

L'andorrà Marc Sapetti n'és el creador i també ha dissenyat la maleta hídrida Jey&em

L. G. (ANA)
3 min
El dissenyador industrial, Marc Sapetti, amb el 'Chairless Chair'.

Andorra la VellaL'andorrà Marc Sapetti, establert a Suïssa, és el creador i dissenyador del 'Chairless Chair', un seient que permet asseure’s sense disposar d’una cadira. Un invent que ha causat un gran rebombori en el món de l'automobilística i que han aplicat la majoria de marques pel benefici motriu que proporciona als treballadors. "Aporta confort i ergonomia, estàs en balança amb l'esquena recta, i el fet de poder-la fer servir mentre et trobes en constant moviment permet que la sang circuli i no tinguis una sensació de cansament tan gran", manifesta.

La idea de l'aparell sorgeix del projecte de la startup Noonee fundada per joves doctorands que tenien una idea preliminar del producte i que, gràcies a la col·laboració de Sapetti i el treball ingent de cinc anys, va veure la llum. "Vam donar a conèixer la cadira a través d'una publicació a xarxes i es va fer viral, assolint un gran èxit", indica. Malgrat que en un primer moment l'invent era "molt complex" en l'àmbit de la tecnologia i funcionalitat, amb la segona versió es va simplificar per fer-lo senzill, àgil i fàcil d'utilitzar.

L'objectiu, com comenta el dissenyador, és aportar estabilitat als treballadors que, per la gestió de la feina, han d'estar diverses hores drets i el seu entorn laboral no els permet – per qüestions de seguretat - disposar d’una cadira per descansar. És per aquest motiu que l'aparell ha gaudit d’una gran acollida entre les fàbriques d'automòbils a escala internacional. Actualment, la 'Chairless Chair' també s'ha habilitat pel món veterinari i la voluntat és ampliar-ne l'abast a les professions sanitàries com dentistes i cirurgians; a més, "si fos possible m'agradaria obrir-lo a segments menys complexos" per facilitar i millorar el dia a dia de les persones.

Sapetti exposa que quan el projecte va agafar embranzida i es va fer viral, va ser contactat per la cadena espanyola Antena3 per participar en el conegut 'talk show' 'El Hormiguero', on el van entrevistar el passat 18 de gener i va poder donar a conèixer l'última tecnologia en exoesquelets i fer-ne una demostració portant el giny durant tot el programa.

El dissenyador industrial, Marc Sapetti, amb la maleta hybrida 'ONE'.
El dissenyador industrial, Marc Sapetti, amb la maleta hybrida 'ONE'.

El dissenyador industrial, que va néixer i iniciar els seus estudis al Principat, es defineix com un inventor amb l'ambició de millorar la vida de les persones. "Sempre he treballat entorn a l’ergonomia, productes que interactuïn amb el dia a dia dels humans", assenyala i afegeix que la seva tasca no contempla com un factor clau "la bellesa dels objectes", sinó que se centra en la funcionalitat i la senzillesa.

Sapetti explica que la passió pels objectes i els invents li va arribar de ben petit a través dels contes del conegut 'Pato Donald', on apareixia l'inventor 'Giro Sintornillos' i "jo volia ser com ell". De mare pintora i germana artista, sempre havia tingut un llapis a la mà, però fins a la universitat, on va estudiar disseny industrial, no va acabar de polir la tècnica. "Amb els anys va créixer la meva passió per la creació d'objectes i quan ens vam mudar a Suïssa amb la meva parella em va sorgir un gran interès pel món de les empreses emergents i per l'enginyeria", assevera. D'aquesta manera, creant el seu propi estudi va començar a fer-se lloc en el món dels aparells.

A banda de la revolució de les cadires, l'andorrà també és el creador de diverses eines que faciliten o milloren la vida a les persones, com per exemple cadires ergonòmiques per treballar (amb la marca Cavaletti) o la maleta hybrida de Jey&em, que rep el nom d'ONE i incorpora una estructura magnètica per acoblar la motxilla de l’ordinador portàtil a la carcassa i un carregador per a mòbil i tauleta; el conjunt, a més, presenta una lleu inclinació que dona estabilitat a la valisa. "És una eina per facilitar els viatges de negocis amb molt de joc", apunta.

stats