Publicitat
Publicitat

L'antisemitisme fractura Alternativa per a Alemanya

Les lluites internes de la formació xenòfoba surten a la llum després de l'escissió de tretze diputats del grup parlamentari de Baden-Württemberg

El partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD)  ha fet evidents les seves discrepàncies internes després que tretze diputats, liderats pel copresident federal del partit, Jörg Meuthen, s'hagin escindit del grup parlamentari a la cambra regional de Baden-Württemberg. Aquesta escissió es produeix després de no aconseguir expulsar del grup el diputat Wolfgang Gedeon, per unes opinions antisemites publicades en un llibre l'any 2012.

El diputat va afirmar que la negació de l'Holocaust era una "opinió legítima" i va criticar la criminalització del negacionisme a Alemanya. Quatre anys després, aquestes opinions s'han situat sota el focus polític. Jörg Meuthen, que també és el cap del grup parlamentari, i dotze diputats més han anunciat que deixen el grup després de no aconseguir la majoria necessària per expulsar Gedeon. 

Davant d'aquesta situació, Gedeon ha presentat la seva dimissió amb la voluntat d'evitar el trencament del grup, però Meuthen ha deixat clar que això no canvia el fet que diversos membres del partit li hagin donat suport. "L'antisemitisme no pot tenir lloc a AfD", ha afirmat el colíder de la formació xenòfoba. En aquest sentit també s'ha posicionat la cúpula del partit, que ha criticat els diputats que no han donat suport a l'expulsió de Gedeon. 

Fractura externa i lluita interna pel lideratge

L'escissió de la meitat dels diputats del grup parlamentari posa de manifest les lluites internes pel lideratge del partit.  Frauke Petry i Jörg Meuthen, colíders de la formació, competeixen per aconseguir el lideratge únic de cara a les eleccions generals de l'any que ve. 

Segons una enquesta recent, Alternativa per a Alemanya tindria un suport d'un 14,5% de la ciutadania alemanya a les eleccions federals, mig punt superior a l'enquesta anterior.

La formació euroescèptica va ser la gran sorpresa de les eleccions regionals alemanyes del mes de març. El partit va aconseguir representació en vuit dels setze 'lands' del país, amb percentatges de vot més que significatius, demostrant la seva implantació a gran part del territori.