Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Gaza, pendent de la reconstrucció un any després de la guerra

El bloqueig israelià continua impedint l’entrada de recursos

Un any després de l’última guerra, la situació a la franja de Gaza ha empitjorat sensiblement. A la destrucció sense precedents que va causar el conflicte s’hi suma l’enduriment del bloqueig israelià, que impedeix l’entrada de materials de construcció i el desenvolupament del comerç, la principal font de creació de riquesa de la zona.

Mentre la situació es deteriora encara més, Israel i Hamàs es preparen per al següent episodi de guerra, que pot esclatar en qualsevol moment i sense avís previ, com va passar l’última vegada. L’exèrcit hebreu ha dit aquesta setmana que Hamàs continua construint túnels i que, en el futur, els comandos dels seus milicians operaran més obertament a l’interior de l’estat jueu.

L’operació Marge Protector, que Israel va desencadenar el juliol del 2014 i va durar 50 dies, va causar la mort de més de 2.200 palestins, un 70% dels quals eren civils, comptant-hi 551 menors, segons el còmput de les Nacions Unides. Del bàndol israelià van morir 67 soldats i sis civils. El nombre de palestins ferits va superar els 10.000.

Es va comptabilitzar la destrucció completa o severa de 18.000 habitatges i la destrucció parcial d’uns 138.000 més a l’interior de la franja. Un any després la major part de les runes continuen igual. Alguns indrets s’han netejat, però d’altres no. La reconstrucció no ha començat perquè només ha arribat un 1% dels materials que calen per tornar aquests barris a la situació del juny del 2014, segons l’UNRWA, l’agència de l’ONU per als refugiats de Palestina al Pròxim Orient. “Si no s’aborden el bloqueig i l’ocupació de Palestina, assistirem un altre cop a aquest cicle absurd de destrucció i reconstrucció, com en els últims set anys, i amb conseqüències catastròfiques per a palestins i israelians”, diu Jan Egeland, secretari general del Consell Noruec per als Refugiats.

El bloqueig de la franja ja fa més de set anys que dura i en alguns moments dramàtics ha afectat la provisió d’aliments i de medicaments. Ara se centra en els materials de construcció. El bloqueig, que vulnera el dret humanitari internacional, afecta 1,8 milions de civils que viuen a Gaza, i s’ha agreujat després de la destrucció de centenars de túnels que comunicaven la franja amb Egipte.

En les circumstàncies actuals el 80% de la població depèn de l’ajuda que rep dels empleats de l’UNRWA, però les contribucions que es van prometre després de la guerra no s’han concretat i, en canvi, el nombre de persones necessitades s’ha multiplicat.

Més de mig segle de reconstrucció

L’UNRWA estima que tal com estan entrant els materials de construcció es trigarà més de mig segle per reconstruir els habitatges destruïts durant l’operació Marge Protector. Segons Robert Turner, director d’operacions de l’UNRWA, el bloqueig “ha destruït” l’economia local. Tot i això, la comunitat internacional assisteix amb passivitat a la tragèdia.

Una de les conseqüències inesperades d’aquella guerra ha sigut la decisió de Palestina d’agilitzar la denúncia contra Israel davant el Tribunal Penal Internacional per crims de guerra i crims contra la humanitat. El procés ha començat ara però pot durar molts anys. De moment, la fiscalia de l’Haia està estudiant els informes presentats pels palestins i encara no ha pres cap decisió.