Publicitat
Publicitat

"El no de Grècia suposa l'entrada en un forat negre de grans incerteses": recull d'editorials

Els diaris recullen el "desafiament" grec a la Unió Europa i demanen intensificar la negociació

Els editorials dels diaris d'aquest dilluns analitzen els possibles efectes de la victòria del no en el referèndum grec, que coincideixen a interpretar com un desafiament a la Unió Europea.

  • La Vanguardia: 'El no de Grècia a l'Eurogrup'. El diari creu que "seria un greu error" que la Unió Europea entengués el resultat del referèndum com un rebuig de la societat grega a l'euro. Defensa que a la UE no es pot permetre la desestructuració política, econòmica i social de Grècia, "un bastió clau de la geoestratègia europea davant d'Àsia i Rússia". I tampoc s'ho pot permetre, diu, l'euro per la "desconfiança" que això pot generar. "No és cert que no passi res si Grècia surt de l'euro", defensa. "Els països de l'eurozona", assegura, "estan obligats a acceptar l'envit de Grècia i continuar negociant". I Grècia, al seu torn, "ha de fer gala d'una serenitat i una responsabilitat més grans de les que ha demostrat fins ara". El no suposa, segons el diari, "l'entrada en un forat negre de grans incerteses".
  • El Periódico: 'Cal entendre's amb els grecs'. El diari subratlla que la victòria del no "elimina qualsevol dubte" sobre el suport dels grecs al seu govern en la negociació amb les autoritats comunitàries i que Tsipras és ara "més fort". Remarca que ara és el "moment de la política" i que haurien de prendre la iniciativa el Consell de Ministres de la UE i la Comissió Europea i quedar en segon pla les institucions econòmiques. L'editorial apunta que ha guanyat el no però que això no implica que no hi hagi voluntat de seguir.
  • El País: 'Política d'altura'. L'editorial titlla el resultat del referèndum grec de "desafiament al projecte europeu" i, sobretot, "d'amenaça al futur de Grècia". Diu que el país està en un punt decisiu, que pot "marcar diverses dècades" i que és important que aquest futur no el decideixin "demagogs a Atenes". El resultat, diu, exigeix "saviesa i altura de mires" per evitar "la sobtada caiguda de l'economia grega i el seu efecte negatiu sobre l'euro". Titlla la consulta de "mediocre" per la manera com s'ha fet i assegura que "la victòria tàctica de Tsipras i els seus plantejaments nacionalpopulistas suposen una trista jornada per a l'europeisme". El diari creu que si no hi ha una resposta excepcional "els bancs grecs es quedaran sense diners" i l'economia del país es "desplomarà". Diu que la sortida més raonable seria "una aturada de rellotges", és a dir posposar decisions "dramàtiques" fins que les posicions no estiguin tan polaritzades.
  • El Mundo: 'Un escenari incert després del no dels grecs a la proposta de la UE'. "El 'no' obre un escenari diabòlic", segons l'editorial d''El Mundo', que diu que situa la UE davant del dilema de cedir a la pressió grega o buscar una posició de fermesa, que podria portar Grècia a sortir de l'euro. El diari defensa que "el temps corre contra el líder de Syriza" i que Atenes vol un pacte en les properes 48 hores i es pregunta si, vistos els resultats, "no seria més coherent negociar una sortida ordenada de la moneda única". "Grècia s'ha convertit en un problema majúscul per a la UE", conclou.