Publicitat
Publicitat

La 'troica' tornarà a Atenes dimecres

Europa inicia les negociacions tècniques amb el govern grec pel nou pla de reformes, que ha estat rebut amb escepticisme pels socis de l'euro.

Les negociacions pel nou pla de reformes grec, que no ha generat gaire entusiasme a Brussel·les, començaran aquest dimecres. Tot i el compromís de Syriza de fer desaparèixer l'anomenada troica -formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE)-, els tècnics de les tres institucions tornaran a Atenes. Segons ha decidit aquest dilluns l'Eurogrup, el gruix de les negociacions tindran lloc a la capital europea, però un grup de tècnics també viatjarà a Grècia. Els 'homes de negre' tornen a Atenes. 

A priori, el pla de reformes que ha presentat el govern d'Alexis Tsipras a canvi de la pròrroga del rescat no convenç els països de l'euro, que acusen de poc concret el nou document presentat pel titular grec, Ianis Varufakis. L'Eurogrup també adverteix de que el temps corre i encara no han començat les negociacions.

"Crec que les converses sobre el programa i les reformes necessàries s'han de rependre rapidíssimament. Estem perdent massa el temps", ha dit el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. "Des de l'últim Eurogrup s'ha fet poc en qüestió de converses i d'implementació", ha criticat l'holandès. 

La Comissió Europea, en general més tova amb Grècia, considera poc concret el pla de mesures. "Grècia ha de detallar més les propostes", ha demanat el comissari europeu d'Economia, Pierre Moscovici. Encara més dur ha estat el vicepresident econòmic, Valdis Dombrovskis. En una entrevista al diari alemany 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' ha assegurat que les mesures que proposa Grècia són insuficients i acusa Varufakis d'haver enviar una carta que només conté una declaració general d'intencions.

Reformes espanyoles

D'altra banda, el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, ha fet a la reunió de l'Eurogrup una explicació de les reformes estructurals que ha fet el govern de Mariano Rajoy en els últims anys. "És una bona idea perquè les reformes estructurals segueixen sent una assignatura pendent a la zona euro", ha dit De Guindos. Els socis també han analitzat els pressupostos dels estats membres, entre ells el d'Espanya. Segons la Comissió Europea, l'Estat no complirà amb la reducció del dèficit aquest any.