Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Hillary Clinton promet lluitar contra la desigualtat social

La candidata demòcrata presenta un programa social en el seu primer gran discurs de la campanya presidencial

Hillary Clinton va fer girar ahir el seu primer gran discurs de la campanya presidencial al voltant de dues figures: la seva mare, Dorothy Rodham, i l’expresident dels Estats Units Franklin Delano Roosevelt. La candidata demòcrata va evocar la dura infantesa de la seva mare i les polítiques progressistes de Roosevelt durant la Gran Depressió per explicar la seva visió d’un país més just i amb més igualtat social.

“No em presento només per alguns nord-americans, sinó per tots els nord-americans”, va assegurar dalt d’un escenari en forma d’H -pel seu nom de pila- a l’illa Roosevelt de Nova York. L’ex secretària d’Estat dels EUA va lamentar que les famílies de classe mitjana hagin perdut poder adquisitiu en els últims anys de crisi econòmica. “La prosperitat no pot ser només per a consellers delegats o gestors de fons d’inverisó. La democràcia no pot ser només per a multimilionaris i grans empreses”, va dir rodejada dels seus seguidors.

El llegat de Roosevelt

Clinton va iniciar el seu discurs parlant del llegat de Roosevelt que va inspirar altres presidents, entre els quals el seu martit, Bill Clinton, i Barack Obama. “Són demòcrates guiats per la creença que la prosperitat duradora dels Estats Units ha de ser construïda per a tots i compartida entre tots”, va dir enmig d’una gran ovació.

L’ex primera dama, exsenadora de Nova York i excap de la diplomàcia nord-americana vol prendre el seu relleu i preservar el que va anomenar “pacte bàsic” dels Estats Units: “Si compleixes la teva part, has de poder prosperar, i quan tothom compleix la seva part, Amèrica avança”.

Clinton -que es presenta per segon cop després de la derrota del 2008 contra Barack Obama-és la gran favorita en les primàries demòcrates. Malgrat els escàndols sobre les donacions a la fundació de la seva família, Clinton manté un avantatge de 40 punts sobre els seus competidors.

L’acte d’ahir va ser el seu primer gran míting des que a l’abril va anunciar la seva candidatura a les presidencials del 2016 amb un vídeo a les xarxes socials. En els últims mesos s’ha presentat com una defensora de la classe mitjana en petites trobades amb estudiants, mestres, empresaris i treballadors a Iowa i Nou Hampshire -els dos primers estats on se celebraran primàries, el febrer de l’any que ve-. Així, d’una manera humil i sense grans parafernàlies, Clinton es va voler presentar a la societat nord-americana per enèsim cop en la seva llarga carrera política de 35 anys.

En el seu parlament d’ahir va exposar un programa marcadament social que pensa impulsar si guanya les eleccions el novembre del 2016. Entre les polítiques que va enumerar hi ha educació preescolar per a tots els nens i nenes del país, baixa maternal pagada, augment del salari mínim, regularització dels immigrants indocumentats, ajudes per als emprenedors i impuls de les energies renovables. Aquest programa social, però, no serà fàcil d’aconseguir si finalment aconsegueix arribar a la Casa Blanca. Clinton segurament es trobaria una Cambra de Representants sota el control dels republicans.

Tot i així, ahir no era l’hora del com sinó del què. Hillary Clinton va voler explicar el seu projecte de país. “Crec que el nostre èxit no es mesura per la quantitat de nord-americans rics que hi ha als Estats Units, sinó per la quantitat de nens que surten de la pobresa [...] -va dir entre grans aplaudiments-. Tot això no ho vaig aprendre de la política. Ho vaig aprendre de la meva família”.

Clinton va relatar la infància de la seva mare, a qui els seus pares van abandonar quan tenia 14 anys. La seva història de superació demostra que tothom “necessita una oportunitat i un defensor”. Amb aquest retrat personal també va intentar posar-se al costat de la gent corrent. La seva imatge elitista, una dona que cobra fins a mig milió de dòlars per conferència, és un dels grans desavantatges de la seva candidatura.

La gran majoria del seu discurs es va centrar en polítiques socials i econòmiques, però també va parlar dels grans desafiaments que els Estats Units tenen al món. “Si sóc la vostra presidenta faré tot el que sigui necessari per mantenir segur el país”, va afirmar.

Edat de la candidata

Clinton també va tenir unes paraules per als seus rivals. Va dir que el Partit Republicà representa “l’ahir” i que les propostes electorals que propugnen només ajudaran les famílies més riques. “Rebutgen el que és necessari per aconseguir una economia inclusiva: una societat inclusiva”, va dir, i va censurar les lleis impulsades per governadors republicans que busquen posar obstacles al dret a vot.

D’altra banda, també va tenir una resposta per als que asseguren que és massa gran per presentar-se a les eleccions presidencials. “Potser no sóc la candidata més jove de la campanya, però seré la dona més jove que arriba a la presidència dels Estats Units”, va etzibar. I va afegir que la seva edat té un avantatge: “Els cabells no se’m tornaran blancs a la Casa Blanca perquè ja fa molts anys que me’ls tenyeixo”.

Clinton iniciarà ara una altra gira per diferents ciutats dels primers estats que votaran, com Iowa, per explicar les seves propostes. El seu equip de campanya va explicar que la candidata demòcrata parlarà de la seva mare als actes electorals.