Publicitat
Publicitat

COREA DEL NORD

Kim Jong-un executa un ministre per adormir-se en un acte públic

El dictador de Corea del Nord, Kim Jong-un, hauria executat el seu ministre de Defensa, Hyon Yong-chol, després d’acusar-lo de traïció per haver-se adormit en un acte públic presidit pel líder del país, i per haver desobeït les seves ordres i haver-se queixat en diverses ocasions. La informació prové dels serveis d’intel·ligència de Corea del Sud i no ha sigut corroborada per cap altra font, però torna a generar dubtes sobre l’estabilitat de la cúpula del règim nord-coreà. Segons les mateixes fonts, l’execució es va dur a terme el 30 d’abril amb un canó antiaeri en un camp de tir al nord de Pyongyang, davant d’un centenar de persones. L’última vegada que es va veure en públic Hyon Yongchol, de 66 anys, va ser durant una conferència sobre seguretat a Moscou a mitjans d’abril.

Purga a 15 alts càrrecs enguany

La notícia arriba setmanes després que el mateix Servei Nacional d’Intel·ligència de Corea del Sud informés de la mort de fins a 15 alts càrrecs del règim nord-coreà des de principis d’aquest any, en una purga que, per a l’estat veí i enemic, demostra el mal moment que viu el lideratge del país. Segons les autoritats sud-coreanes, molts alts càrrecs del règim comunista estan posant en dubte el lideratge de Kim Jong-un, que va assumir el poder el desembre del 2011 després de la mort del seu pare, Kim Jong-il.

“La majoria d’alts càrrecs nord-coreans van arribar al poder fa quatre dècades i tenen entre 60 i 70 anys. En general li han mostrat lleialtat, però Kim Jong-un potser en desconfia”, va explicar a Efe l’analista polític Shim Jae-hoo. Des que va assumir el poder, Kim Jong-un hauria executat 70 funcionaris i hauria rellevat fins a quatre cops el ministre de Defensa, quan el seu pare només ho va fer tres cops en els seus 17 anys de govern.