Publicitat
Publicitat

Alliberades 2.000 persones usades com a escuts humans per l'Estat Islàmic

Els jihadistes perden el control de Manbij, indret estratègic al nord de Síria en la ruta cap a Turquia

Les Forces Democràtiques Sirianes (SDF), amb el suport aeri dels EUA, han pres el control de la ciutat siriana de Manbij, prop de la frontera amb Turquia, on l' Estat Islàmic (EI) s'havia fet fort amb 2.000 civils que havia segrestat i feia servir com a escuts humans.

L' alliberament massiu d'aquests ostatges ha anat seguit de grans mostres d'alegria i rebuig a la vida que els havien imposat els jihadistes: les dones s'han descobert la cara, els homes s'han tallat la barba i s'ha pogut tornar a fumar en públic.

Tot i que les SDF havien aconseguit la setmana passada gairebé tot el control de Manbij, un petit reducte de combatents jihadistes havia resistit fins ahir, quan la ciutat va ser alliberada en el marc de l' ofensiva que les forces d'autodefensa –principalment integrades per kurds– al nord de Síria per fer fora l'Estat Islàmic d'aquesta zona.

Una fita important

L'operació d'alliberament de Manbij, en la qual els EUA hi han jugat un paper clau, es considera la més importat que s'ha fet des de l'inici de la campanya militar nord-americana contra l'EI a Síria i l'Iraq ara fa dos anys.

La pèrdua del control d'aquesta ciutat –que tenia 75.000 habitants abans de la guerra– és un gran cop per als jihadistes, donada la seva importància estratègica com a punt de comunicació per al trànsit dels combatents jihadistes estrangers i provisions procedents de Turquia.