Publicitat
Publicitat

L'ONU aprovarà una resolució de suport al Nepal mentre l'ajut internacional arriba amb comptagotes

Els Estats Units busquen un helicòpter desaparegut a l'est de Kàtmandu que participava en tasques de rescat

L'Assemblea General de l'ONU preveu aprovar una resolució de suport al Nepal després del terratrèmol del passat 25 d'abril, un text preparat per l'Estat espanyol i que serà votat en els propers dies. Avui dimecres va acabar el termini perquè els països expressessin les seves reserves sobre l'esborrany de resolució, que en no haver trobat obstacles serà ara traslladat al president de l'Assemblea, Sam Kutesa, perquè l'inclogui en la llista de temes del ple aquesta setmana, van dir fonts diplomàtiques.

El text, redactat per Espanya en col·laboració amb el Nepal, expressa la solidaritat de les Nacions Unides amb el país i subratlla la necessitat d'ajuda internacional. En aquest sentit, l'esborrany assenyala que l'assistència urgent ha de vincular-des del principi amb la "rehabilitació i el desenvolupament", per reforçar la capacitat nacional i preparar el país per a futurs desastres d'aquest tipus.

A més, "subratlla la importància de, en paral·lel a l'esforç de socors, iniciar ràpidament els esforços de reconstrucció" i demana a la comunitat internacional suport també a mig i llarg termini. L'esborrany de resolució demana també a l'ONU que segueixi l'ajuda al Nepal per assegurar una bona coordinació dels treballs de rescat i de reconstrucció i en la preparació de futures iniciatives internacionals, com podrien ser conferències de donants.

El passat 29 d'abril, Nacions Unides va sol·licitar a la comunitat internacional que reunís 435 milions de dòlars en els pròxims tres mesos per donar suport al país després del terratrèmol, tot i que de moment només se n'han fet efectius el 13%.

Mentre, la població nepalesa ha passat la seva divuitena nit a la intempèrie per por a les rèpliques del segon terratrèmol de 7,3 graus a l'escala de Ritcher que ha agreujat encara més la situació al país i que, segons les dades provisionals, ha deixat una seixantena de morts i un miler de ferits, a banda d'importants danys materials.

Els Estats Units continuen la cerca d'un helicòpter militar nord-americà que va desaparèixer ahir dimarts mentre participava en les tasques de rescat, amb sis infants de marina i dos soldats nepalesos a bord, a l'est de la capital.

L'helicòpter pertany a la Infanteria de Marina, que s'havia sumat a les operacions d'ajuda i rescat al Nepal de les Forces Armades dels Estats Units després del terratrèmol de magnitud 7,8 graus del passat 25 d'abril, que va acabar amb la vida de més de 8.000 persones.