Publicitat
Publicitat

Llum verda als ferris de passatgers entre Cuba i els Estats Units

El departament del Tresor dels EUA ha concedit ja les primeres llicències, un pas més en el desgel de les relacions entre els dos països

Els Estats Units han emès ja "llicències específiques" per al servei comercial de ferri de passatgers entre els Estats Units i Cuba, fet que obre la porta a l'inici de les operacions entre Florida i l'illa caribenya.

"L'Oficina de Control d'Actius Financers (OFAC, del departament del Tresor) ha emès certes llicències específiques per al servei de ferri de passatgers, però no podem oferir detalls addicionals sobre quantes ni a qui", va explicar a Efe Hagar Chemali, portaveu de l'OFAC.

La mesura s'emmarca en el procés de normalització de les relacions entre els Estats Units i Cuba, i permet l'establiment de les primeres rutes marítimes comercials de passatgers entre els dos països en més de 50 anys.

No obstant això, la portaveu del Tresor va explicar que "no hi ha una llicència general autoritzant el servei de ferri de passatgers entre els Estats Units i Cuba" i que "les llicències específiques seran emeses cas per cas".

"Estic molt emocionat perquè això és un esdeveniment històric en les relacions EUA-Cuba", va assegurar Leonard Moecklin Sr., gerent d'Havana Ferry al diari 'Orlando Sentinel' després de rebre la llum verda del govern nord-americà.

D'acord amb l'Orlando Sentinel, les empreses que han obtingut llicència són Havana Ferry Partners, amb seu a Fort Lauderdale, i Baixa Ferries, a Mèxic. Aquestes empreses havien sol·licitat les llicències feia diversos anys, i almenys altres cinc companyies han demanat també autoritzacions similars després del restabliment de les relacions entre els dos països.