Publicitat
Publicitat

VENEÇUELA

Maduro acusa Obama d’haver creuat la línia vermella

El president veneçolà reclama poders especials al Parlament

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha doblat l’aposta i per plantar cara als Estats Units ha nomenat ministre de l’Interior un dels militars sancionats dilluns per Washington. És la resposta al president nord-americà, Barack Obama, que ha declarat Veneçuela una amenaça per a la seguretat nacional, cosa que Caracas interpreta com el pas previ a una invasió.

El fantasma de l’imperi antichavista no ha deixat mai de sobrevolar el palau presidencial de Miraflores i tot el país des de l’arribada al poder del chavisme. És un dels principals ítems de l’argumentari del socialisme bolivarià del segle XXI per mantenir una tensió permanent. També per animar les bases chavistes a estar “alerta i vigilar l’oligarquia” veneçolana, que, afirmen, prepara un cop d’estat. Ahir el president del Parlament, Diosdado Cabello, cridava les bases chavistes a mobilitzar-se davant d’un atac imminent.

De l’amenaça antichavista ja en prevenia el difunt president Hugo Chávez, i no es cansa de repetir-ho l’actual cap d’estat, Nicolás Maduro. Però ara les coses són diferents. O si més no és el que consideren les autoritats veneçolanes, que creuen que Barack Obama ha creuat una línia vermella en titllar Veneçuela de perill i sancionar set funcionaris i militars per no respectar els drets humans. Els Estats Units, a més, volen que Maduro alliberi tots els presos polítics, entre els quals hi ha els líders opositors Leopoldo López i Antonio Ledezma.

“Barack Obama ha fet el pas més agressiu contra Veneçuela en la història dels Estats Units”, manifestava ahir Maduro en un missatge de gairebé tres hores retransmès per ràdio i televisió a tot el país. “El president dels Estats Units, Barack Obama, representant l’elit imperialista, ha decidit assumir personalment la tasca de derrocar al meu govern i intervenir Veneçuela, per controlar-la”.

La resposta de Caracas a la declaració d’Obama ha sigut contundent. Almenys en les maneres. Maduro ha designat precisament ministre de l’Interior un dels homes que Washington assenyalava per vulneració dels drets humans. Es tracta del general Gustavo González López, fins ara màxim responsable dels serveis secrets bolivarians. “He decidit nomenar el general González López ministre d’Interior, Justícia i Pau perquè amb la seva condecoració rebuda de l’imperi nord-americà garanteixi la pau del país, la seguretat ciutadana i nacional”, va desafiar Maduro.

Fa pocs dies el president veneçolà va informar la població que s’havia frenat un intent de cop d’estat. Molts a Veneçuela es posen a riure quan senten que Maduro pronuncia l’expressió “cop d’estat”, ja que n’ha denunciat més de deu des que va assumir la presidència, l’abril del 2013. Però tot i ser una cortina de fum permanent per als antichavistes, és el que creu seriosament la meitat de la població veneçolana. En aquesta última ocasió l’intent per fer fora del Palau de Miraflores Nicolás Maduro va ser frenat gràcies a una “xarxa d’espies creada pel president Hugo Chávez”. Maduro confessava ahir que fa mesos que coneix “els plans del govern dels Estats Units” gràcies a presumptes informants que serien a la Casa Blanca. “Hugo Chávez va deixar una xarxa de contactes arreu del món, incloent-hi la Casa Blanca, com a protecció”, va assegurar.

Poders especials

Enmig de la forta tensió política que viu el país, amb xocs al carrer amb l’oposició, Maduro ha anunciat que sol·licitarà al Parlament poders especials per dictar lleis en resposta a l’anunci dels Estats Units. Vol que l’Assemblea Nacional -el Parlament veneçolà-, on el chavisme té majoria, doni llum verda a una norma que li atorgui poders especials “per preservar la pau i protegir la sobirania de Veneçuela” enfront del que considera “ingerències” dels Estats Units.