Publicitat
Publicitat

FRANÇA

Manuel Valls: “Vaig entrar en política gràcies a Michel Rocard”

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha volgut retre tribut a la figura de l’històric dirigent socialista francès, Michel Rocard, que va morir dissabte als 85 anys. Valls va assegurar que li deu el seu compromís polític. “Vaig entrar en política per i per a Michel Rocard. Perquè ell va dir el 1978 que l’esquerra no estava destinada al fracàs. Perquè va dir abans que nosaltres que el canvi passa per la reforma i no per la ruptura”, va assenyalar en un comunicat. Valls recordava la seva etapa de col·laborador quan Rocard ocupava el càrrec de cap de l’executiu i també la seva lluita contra la malaltia. “Rocard va encarnar la modernització de l’esquerra i l’exigència de dir la veritat. Era un home que parlava clar. Sabia com somniar el món i alhora fer-ho tot per canviar-lo”. Valls també va destacar que el seu predecessor va ser un “pioner en la lluita contra el canvi climàtic”, a més de destacar en la seva lluita per la descolonització. També li va atribuir la renda mínima d’inserció per a les persones sense ingressos.

Nascut el 1930 a Courbevoie, a l’oest de París, Rocard va entrar a militar a les files socialistes quan tenia 19 anys. El 1988 es va convertir en el primer ministre de François Mitterrand, amb qui va mantenir èpiques divergències sobre la visió de l’esquerra, en el que aleshores es va interpretar com una concessió a l’ànima més socialdemòcrata del partit, o com es va anomenar a França, la “segona esquerra”.

Rocard va liderar el partit entre el 1993 i el 1994, fins que va marxar a Brussel·les per ser eurodiputat al Parlament Europeu, càrrec que no abandonaria fins al 2009. Europeista convençut, en una entrevista que va concedir fa només dues setmanes al diari francès Le Point defensava el Brexit perquè considerava que sense el Regne Unit, la UE podria avançar cap a una integració més gran.

Rocard es va destacar també per les seves tesis sobre la necessitat d’una revisió de la política de l’esquerra per aproximar-la a posicions liberals, que van crear escola en sectors de l’oficialisme socialista francès, encapçalat per Hollande i Valls.

Dijous Hollande presidirà els funerals d’estat als Invàlids de París, i tal com va deixar ben lligat al seu testament, Rocard rebrà un homenatge a la seu del partit socialista i les seves cendres seran enterrades a Còrsega, on va néixer la seva dona.