Publicitat
Publicitat

Merkel urgeix el Japó a la reconciliació amb els països veïns, com va fer Alemanya

Urgeix el govern nipó al diàleg amb la Xina i Corea del Sud en el 70 aniversari del fi de la II Guerra Mundial

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha posat a França i Alemanya com a exemple de reconciliació després de la II Guerra Mundial, per demanar el Japó que faci "tots els esforços possibles" per rebaixar les tensions amb la Xina i Corea del Sud.

Merkel s'ha pronunciat així durant la seva intervenció en una conferència aquest dilluns a Tòquio, dins la seva visita oficial de dos dies al Japó, la primera en els últims set anys.

En ser preguntada sobre la reconciliació entre les nacions europees durant la postguerra, la cancellera ha respost que aquest procés va ser possible "perquè Alemanya es va enfrontar amb decisió al seu passat" i "perquè hi va haver tolerància per part de França".

En el cas d'Àsia, on les relacions entre el Japó, la Xina i Corea del Sud continuen tenses, "cal fer tots els esforços possibles per mantenir la pau", ha destacat Merkel en declaracions recollides pel diari nipó AsahiShimbun, un dels organitzadors de la conferència.

Tòquio manté conflictes territorials amb Pequín i amb Seül per la sobirania de diversos illots, i les seves relacions diplomàtiques també es ressenten encara per les agressions del Japó Imperial a dos països al segle XX.

Merkel ha recalcat la necessitat de més diàleg i cooperació en aquest any en què es commemora el 70 aniversari del final de la II Guerra Mundial, i ha assenyalat en particular al Japó i Alemanya, dues de les nacions que van resultar derrotades.

"Les dues es troben ara en una posició que els exigeix exercir la seva responsabilitat global dins de l'ordre mundial", ha dit la cancellera.

La líder alemanya també s'ha referit a l'energia nuclear, quan el Japó es disposa a reactivar alguns dels seus 48 reactors atòmics que manté apagats arran la catàstrofe provocada a Fukushima pel terratrèmol i el tsunami de l'11 març del 2011.

"Quan va passar aquest accident al Japó, un país amb un nivell tecnològic excel·lent, em vaig adonar que hi havia riscos que ningú podia haver previst", ha dit Merkel, que arran del desastre va promoure una iniciativa per rebutjar l'energia nuclear a Alemanya i fomentar la major inversió en energies renovables.

Merkel continua la seva visita al Japó amb una reunió amb el primer ministre nipó, Shinzo Abe, amb qui buscarà acostar postures en matèria econòmica i energètica, i s'entrevistarà també amb l'emperador Akihito.