Publicitat
Publicitat

GUERRA RÚSSIA-UCRAÏNA

Moscou i Kíev reactiven el xoc

Putin reprèn el desafiament per Crimea poques setmanes abans de les legislatives

L’escalada de tensió d’aquesta setmana entre Rússia i Ucraïna després que el Servei Federal de Seguretat rus (FSB, l’antic KGB) acusés Kíev de preparar actes de sabotatge per desestabilitzar la península de Crimea -annexionada a la Federació de Rússia- ha disparat les alarmes i ha fet reaparèixer l’amenaça d’un possible conflicte armat.

L’FSB denunciava dimecres que havia evitat l’execució “d’actes terroristes preparats per la direcció central d’Espionatge del ministeri de Defensa d’Ucraïna” que anaven adreçats contra “elements de la infraestructura i abastiment vital d’importància crítica” de Crimea. Segons el comunicat, l’objectiu era “desestabilitzar la situació sociopolítica a la regió” durant la preparació de les eleccions parlamentàries i regionals del setembre. Les forces de seguretat russes asseguren que en aquests enfrontaments es van detenir 10 ciutadans ucraïnesos i van morir dos militars russos.

El cap del Kremlin, Vladímir Putin, va acusar els dirigents d’Ucraïna de “passar al terror” per distreure l’atenció dels seus ciutadans dels problemes del país. Putin va dir que no deixaria passar la mort dels dos militars i que s’implementarien “mesures de seguretat complementàries”. Divendres l’exèrcit rus va anunciar que s’havia reforçat la defensa antiaèria de Crimea amb míssils S-400 Triumf, que poden abatre caces, avions espia, míssils de creuer i míssils balístics.

Per la seva banda el ministeri de Defensa ucraïnès i els serveis d’intel·ligència van negar les acusacions russes, que consideren que són un pretext per a noves accions militars. El president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, va assegurar que les acusacions de Moscou “es formulen de manera tan absurda i cínica com les afirmacions dels dirigents russos segons les quals no hi ha tropes russes al Donbass” (les regions de Donetsk i de Lugansk, escenari del conflicte armat entre les forces de Kíev i els rebels pro-russos).

Les autoritats ucraïneses van declarar divendres el nivell d’alerta roja a la zona pròxima a Crimea i també a les regions de Donetsk i de Lugansk -on les dues parts enfrontades s’acusen de violar la treva- i groga a moltes regions del país.

Hi ha moltes informacions contradictòries al voltant de la detenció dels membres del presumpte grup de sabotatge. Per al politòleg rus Stanislav Belkovski costa de creure que les autoritats de Kíev s’aventuressin a fer un sabotatge a la península controlada per Rússia, però no es pot descartar que grups militars que s’escapen del control estatal hi puguin tenir alguna cosa a veure.

Un mes per a les eleccions russes

Per a Moscou, Crimea torna a formar part de Rússia després del referèndum del març del 2104 i no hi ha marxa enrere. El Kremlin va utilitzar molt bé tota la campanya de l’adhesió de Crimea per tocar la fibra del patriotisme dels russos i tot apunta que utilitzarà l’escalada actual per intentar unir els ciutadans contra un enemic exterior, i perquè tornin a donar el seu vot de confiança als partits oficialistes en els comicis del setembre. Per a Ucraïna, i per a la comunitat internacional, es tracta d’una ocupació russa i d’una annexió il·legal, i alguns analistes consideren que aquest incident podria servir per tornar a posar la península al centre de les negociacions.