Publicitat
Publicitat

Netanyahu frena la llei per segregar els palestins als autobusos

El primer ministre atura la polèmica mesura del ministeri de Defensa, que havia entrat en vigor al matí. Els treballadors de Cisjordània havien de viatjar a Israel en vehicles separats i a través de quatre punts de control

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha suspès aquest dimecres el projecte de llei per segregar els palestins dels autobusos i establir punts de control per als treballadors de Cisjordània que es traslladen diàriament a Israel. Netanyahu atura la polèmica mesura, que havia entrat en vigor al matí, amb el pretext de garantir la seguretat. L'aprovació de l'edicte coincidia amb la visita oficial a Israel de la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini.

El Ministeri de Defensa israelià havia ordenat que els palestins que treballen a Israel només poguessin entrar i sortir Cisjordània a través de quatre punts de control, on serien sotmesos a registres. Això suposava que haguessin de viatjar en autobusos separats.

Tant polítics d'esquerra com ONG israelianes havien denunciat la mesura per racista. "La segregació en el transport públic a Judea i Samaria [noms bíblics que empren els israelians el territori palestí ocupat de Cisjordània] és una humiliació innecessària, una taca per al país", va dir Isaac Herzog a Twitter, usant els noms bíblics per a l'àrea de Cisjordània.
Un funcionari israelià ha dit que el pla es deriva només de la necessitat de "controlar l'entrada i sortida dels treballadors que no són ciutadans, per raons de seguretat, com faria qualsevol país normal".

Hussein Fuqaha, del Sindicat de Treballadors Palestins, calcula que entre 45.000 i 50.000 palestins tenen permisos de treball israelians i que una xifra semblant treballen sense papers al país. El sindicalista considera les restriccions de viatge  una "mesura racista" presa sota el pretext de la seguretat.

Durant una revolta palestina que va esclatar en 2000, Israel va ser colpejat per desenes de terroristes suïcides de Cisjordània. Aquests atacs han disminuït la cooperació de seguretat entre Israel i l'administració palestina a Cisjordània, que compta amb el suport dels Estats Units i la UE.