Publicitat
Publicitat

Nick Malkoutis: "El que passa a Grècia no és sempre el que surt a les notícies"

El periodista grec rep el premi Ernest Udina 2015 pel seu "europeisme" i per no fer "demagògia" dels problemes del seu país

"El que passa a Grècia no és sempre el que surt a les notícies, ni tot el que diuen els mitjans és el que succeeix allà". Aquest ha sigut el missatge principal de Nick Malkoutis en el seu discurs d'agraïment després que l' Associació de Periodistes Europeus de Catalunya li hagi atorgat el premi Ernest Udina a la trajectòria europeista.

És precisament per aquesta voluntat de ser sempre fidel a la veritat, per l'afany de defugir la "demagògia" que segons ell "impera en massa mitjans" i per defensar que no tot el periodisme és així, que hi ha una altra manera d'explicar la realitat, que ha rebut aquest premi "de periodistes per a periodistes", en paraules de la presidenta de l'APEC, Teresa Carreras.

L'atorgament no ha sigut oportunista, ha volgut deixar clar l'APEC. No es premia Malkoutis perquè sigui grec, sinó "pel gran treball periodístic" que ha dut a terme informant del que "de manera tràgica està passant al seu país", ha defensat el s ecretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Roger Albinyana.

En plena campanya a Grècia pel referèndum sobre el rescat, el del periodista a Barcelona ha sigut un viatge llampec. En un moment en què per a ell es fa difícil deixar la seva terra, ha viatjat a Barcelona amb la seva dona i el seu fill per recollir el premi i tornar immediatament cap a Grècia. En un català lent però segur, ha expressat les seves disculpes per fer el discurs en anglès, i s'ha guanyat l'aplaudiment d'un públic amb molt poca presència de la comunitat hel·lena: només hi havia l'arximandrita (sacerdot grec) Christodoulos.

Crític amb la situació que travessa el seu país, Malkoutis no s'ha mossegat la llengua a l'hora de parlar de com els seus veïns pateixen. "Vull recordar un amic constructor, que des del començament de la crisi ha de plantar verdures al jardí per poder alimentar la seva família". Contundent, ha recordat que, malgrat que se superi una crisi econòmica de l'abast de l'actual, el que no es recuperarà mai és "la bona imatge que Grècia hauria de projectar a la resta de països".

Amb pastís inclòs, l'acte ha servit també de celebració dels 10 anys del premi que porta el nom del periodista barceloní, que any rere any des de fa una dècada recompensa simbòlicament els periodistes més europeistes.