Publicitat
Publicitat

Pena de mort per a l'autor dels atemptats de la marató de Boston

Els 12 membres del jurat acorden de forma unànime enviar Tsarnaev, de 21 anys i origen txetxè, al corredor de la mort

Dzhokhar Tsarnaev, declarat culpable dels atemptats de la marató de Boston del 2013, ha estat condemnat aquest divendres a pena de mort. Els 12 membres del jurat, set dones i cinc homes, han pres la decisió de forma unànime: Tsarnaev, de 21 anys i origen txetxè, serà enviat al corredor de la mort, ha informat la Fiscalia de Boston al seu compte de Twitter. En l'atemptat amb dues bombes van morir tres persones i en van resultar ferides 264.

El jurat ha donat suport a la versió de la Fiscalia segons la qual l'acusat va voler perpetrar el dany més gros possible en nom de la jihad, enfront de la postura de la defensa, que ha argumentat durant el judici que es va deixar influir pel seu germà gran, Tamerlán, a l'hora de col·locar les dues bombes casolanes. Durant la lectura del veredicte, Tsarnaev ha mantingut la mateixa aparença impassible que ha predominat durant tot el procés i que només va trencar fa dues setmanes, quan una de les seves ties de Rússia va acudir a declarar i es va posar a plorar, cosa que va provocar la mateixa reacció en l'acusat.

La pena capital contra Tsarnaev, ja declarat culpable dels atemptats en la primera fase del judici, ha estat sol·licitada a escala federal, ja que aquesta pràctica va ser abolida en l'estat de Massachusetts en la dècada de 1980. D'aquesta manera, per ser executat, probablement mitjançant el mètode de la injecció letal, l'acusat haurà de desplaçar-se a algun altre estat, segurament Indiana. El jurat ha estat tres dies deliberant.

"Dzhokhar Tsarnaev va cometre l'atac d'una forma especialment inhumana, cruel i depravada que va provocar serioses ferides físiques a les víctimes", diu un dels enunciats del document del jurat. L'abril passat, quan el jurat va declarar Tsarnaev culpable de tots els càrrecs, les deliberacions van durar una mica més d'11 hores i es van estendre durant dos dies. Llavors, Tsarnaev va ser trobat culpable de les tres morts que van causar les dues bombes que va col·locar amb el seu germà en la línia de meta de la marató de Boston, així com de la mort del policia de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) Siguin Collier.

Els Tsarnaev van donar mort a aquest policia del MIT durant una persecució en què els germans van llançar explosius, van protagonitzar tirotejos i van sumir Boston i la rodalia en un toc de queda de 24 hores.