Publicitat
Publicitat

Pyongyang anuncia una amnistia de presos per al mes d'agost

La mesura de gràcia coincideix amb una campanya per jutjar Kim Jong-un al TPI

Corea del Nord ha anunciat aquest dimarts una amnistia de presos a l'agost, la primera en tres anys, que coincideix amb una campanya internacional de pressió contra les violacions de drets humans en els camps de presoners del país comunista.

El règim de Kim Jong-un "ha decidit concedir una amnistia a persones que van ser condemnades per delictes contra el país i el seu poble en ocasió del 70 aniversari de l'alliberament de Corea i la fundació del Partit dels Treballadors", ha informat l'agència estatal KCNA en un comunicat.

L'anunci de l'alliberament de presos arriba en un moment en què diversos països, entre ells els Estats Units i Corea del Sud, intenten dur a Kim Jong-un i el seu govern  davant la Tribunal Penal Internacional (TPI) per les violacions de drets humans que es cometen en els camps de treballs forçats del país.

Entre 80.000 i 120.000 persones, moltes d'elles presos polítics, romanen tancades en aquests camps, en els quals es cometen tortures, execucions, privació d'aliments i altres abusos, segons un detallat informe de l'any passat de la  Comissió de Drets Humans de l'ONU .

L'analista polític sud-coreà Shim Jae-hoon considera que amb la propera amnistia Pyongyang busca "millorar la seva imatge davant la societat internacional mostrant que es preocupa pels drets humans" i, en aquest sentit, l'expert subratlla que el règim no ha revelat qui seran els agraciats .

L'amnistia anunciada avui és la segona a Corea del Nord des que el jove dictador Kim Jong-un, d'uns 32 anys, arribés al poder el desembre de 2011.