Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Romney no es presentarà a les presidencials del 2016

Mitt Romney va anunciar ahir, finalment, que no intentarà arribar a la Casa Blanca per tercer cop. Durant les últimes setmanes s’havia especulat que l’excandidat republicà a les últimes presidencials tornés a provar-ho el 2016.

La seva decisió deixa via lliure a altres possibles aspirants moderats del Partit Republicà com l’exgovernador de Florida Jeb Bush i l’actual governador de Nova Jersey, Chris Christie. “Després de pensar molt sobre si optar altra vegada a la presidència he decidit que és millor donar una oportunitat a altres líders perquè es converteixin en el nostre pròxim candidat”, va dir l’exgovernador de Massachusetts en una conferència telefònica amb donants i simpatitzants.

L’anunci es va produir només tres setmanes després que Romney revelés a un grup de donants a Nova York que estava considerant la possibilitat de tornar-se a presentar el 2016. Alguns membres de la família, incloent-hi la seva dona, Ann, i amics el van animar en veure que se situava al capdavant de totes les enquestes sobre les primàries republicanes que se celebraran d’aquí un any.

Jeb Bush guanya terreny

Tot i així, les aspiracions de Romney, de 67 anys, no van ser ben rebudes ni per l’establishmentdel Partit Republicà ni per una part dels seus grans donants. De fet, alguns dels donants s’han compromès amb altres candidats com Jeb Bush. El fill i germà de presidents nord-americans va assegurar al desembre que explorava presentar-se la Casa Blanca.

La renúncia de Romney enforteix Bush, però també Christie, l’altre possible candidat de centredreta, en una carrera per la candidatura republicana plena de noms. Scott Walker, governador de Wisconsin, i els senadors Rand Paul i Marco Rubio també flirtegen amb la idea d’una candidatura.