Publicitat
Publicitat

El que no sabia Ségolène Royal quan va demanar el boicot a Nutella per l'oli de palma

La ministra francesa d'Ecologia ha demanat als ciutadans que deixin de prendre la crema, però ja fa un any que Nutella compleix el seu compromís de sostenibilitat

 

La ministra francesa d'Ecologia, Ségolène Royal, s'ha convertit en una de les protagonistes de la jornada després de demanar, durant una entrevista de televisió, un boicot a la Nutella, la popular crema de cacau. El motiu: està elaborada amb oli de palma, un producte l'obtenció del qual provoca la desforestació d'àmplies zones del planeta, sobretot a Indonèsia. Però les declaracions de Royal no només resulten sorprenents pel fet que una ministra gosi demanar un boicot, sinó perquè no semblava estar gaire informada sobre el producte en qüestió. Què és el que no sabia Royal de la Nutella?

És un dels productes més estimats per milions de persones arreu del món. Potser per això és enmig de la polèmica. El problema és que els ingredients principals de la Nutella, el sucre i l'oli de palma, estan vinculats als pitjors exemples d'explotació del planeta, falta de consciència ecològica i explotació humana. Al darrere de tots dos ingredients hi ha cops d'estat, règims militars, conculcació de drets humans i laborals, destrucció mediambiental, desaparició d'espècies… Un producte molt dolç amb uns orígens molt amargs.

Els supermercats contenen milers de productes elaborats amb oli de palma. Però no tots aquests productes són marques tan populars arreu del món com la Nutella. És per això que, a l'hora de triar un boc expiatori, les ONG que lluiten contra la desforestació o l'extinció dels ximpanzés van decidir concentrar els seus objectius en la crema de cacau. En un món dominat pel poder de les xarxes socials, la marca, fabricada per la italiana Ferrero, no va poder suportar la pressió i, l'any 2013, es va comprometre a fer servir oli de palma procedent exclusivament de boscos sostenibles i controlats. L'any passat Palm Oil Investigations, una ONG que treballa per conscienciar la població dels problemes que genera la producció i el consum indiscriminats d'oli de palma, va certificar que Ferrero havia complert el seu compromís, i que la 'Nutella' s'elaborava només amb oli de palma procedent de boscos controlats a Malàisia. Una informació que, segons sembla, desconeixia Ségolène Royal, que hores després que s'emetés l'entrevista, i veient la controvèrsia generada, ha acabat demanant disculpes.