Publicitat
Publicitat

ONADA D’ATACS

Soldats israelians maten una noia palestina que portava un ganivet

Atacs amb ganivets

El compromís que dissabte van assolir israelians, jordans i palestins per instal·lar càmeres de vídeo permanents a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem no ha aturat l’onada d’atacs contra colons i soldats als territoris ocupats. L’anomenat habba, o aixecament, no s’ha vist afectat per l’acord d’Amman, tot i que la intensa pluja que ahir va caure sobre la zona no va permetre les concentracions i protestes habituals durant les últimes setmanes.

Una noia palestina va ser abatuda a primera hora de la tarda pels soldats prop de la Mesquita d’Abraham (Tomba dels Patriarques) d’Hebron, al sud de Cisjordània. D’acord amb la versió de l’exèrcit, la noia va amenaçar un soldat amb un ganivet. Un testimoni palestí, per la seva banda, va dir que la noia portava una motxilla escolar i en un control un soldat li va demanar que tragués un ganivet de dins de la motxilla. Poc després es van sentir uns trets i la noia va caure a terra.

Un altre incident va produir-se al matí prop d’una colònia del bloc de Gush Etzion, al sud de Jerusalem, quan un colon de 53 anys va ser atacat per un palestí armat amb un ganivet que li va provocar ferides lleus. A mitja tarda un palestí també armat amb un ganivet va ferir greument un colon de 25 anys prop de la colònia d’Ariel, al nord de Cisjordània. Tots aquests atacs fan que es mantingui el clima de tensió malgrat les iniciatives diplomàtiques del secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, i de la Unió Europea.

A Síria en parapent per afiliar-se a l’EI

D’altra banda, les autoritats israelianes han confirmat que un noi musulmà de la localitat àrab de Jaljulia, a prop de Tel Aviv, va arribar dissabte a Síria amb un parapent amb la intenció d’afiliar-se a l’Estat Islàmic. No és el primer cas d’un àrab israelià que entra a Síria per participar en la guerra civil, però sí el primer que fa servir un parapent per fer-ho. Amics del noi van dir que últimament havia participat per internet en fòrums islamistes. L’exèrcit va assegurar que el trànsfuga va “organitzar” la seva fugida amb antelació. Els mitjans israelians van dir que el noi té 23 anys. Per la seva banda, el primer ministre Benjamin Netanyahu va dir que el seu govern treballarà per revocar la nacionalitat israeliana del noi. La setmana passada van circular per les xarxes socials dos vídeos suposadament de l’Estat Islàmic en què es demanava que hi hagués una escalada de la violència.