Publicitat
Publicitat

El govern britànic publica les cartes que el príncep Carles va enviar a l'executiu de Tony Blair

Durant una dècada l'estat ha intentat aturar que les missives vegin la llum, ja que posen en qüestió la neutralitat de la monarquia, però el Tribunal Suprem n'ha autoritzat la difusió

¿És la monarquia britànica el paradigma de neutralitat? Unes cartes escrites pel príncep Carles, hereu al tron britànic, ho posen en qüestió. Les missives s'han fet públiques finalment aquesta tarda de dimarts  a la web del mateix govern britànic, després que el Tribunal Suprem n'hagi autoritzat la difusió.

Entre el 2004 i el 2005, Carles va escriure cartes a diferents ministeris per dir-hi la seva sobre diverses qüestions i amb les quals, suposadament, pretenia influir en les seves polítiques.

Així, les missives demostren com, per exemple, el príncep va fer pressió directa sobre el llavors primer ministre, Tony Blair, perquè mantingués els subsidis als ramaders.

Durant anys, mitjans com 'The Guardian' han batallat perquè els escrits vegin la llum però els governs britànics van aturar-ho argüint que es tractava de cartes personals. Finalment, els jutges han donat la raó a la premsa.

Les missives, sobrenomenades de 'l'aranya negra' per la seva enrevessada cal·ligrafia, han estat publicades amb algunes omissions. Se sap que almenys entre 2004 i 2005 el príncep Carles va escriure regularment a diversos ministeris, entre ells Cultura, Irlanda del Nord, Empresa, Sanitat, Educació, Medi Ambient i Afers Rurals, per expressar-los la seva opinió sobre diversos temes, amb freqüència en nom de les organitzacions que apadrina.

En contrast amb la reina Elisabet II, de 89 anys i coneguda per la seva discreció, l'hereu al tron, de 66, ha estat acusat de vulnerar el principi de neutralitat que regeix la monarquia constitucional britànica, on el rei té un paper cerimonial.