Publicitat
Publicitat

POLÒNIA

Triomf dels euroescèptics a les eleccions presidencials de Polònia

Els resultats inquieten el govern liberal de cara a les legislatives

Andrzej Duda, el fotogènic candidat del principal partit ultraconservador a Polònia, va donar la sorpresa diumenge i va arrabassar la presidència a Bronislaw Komorowski, el candidat del partit de centredreta, que ha governat el país durant vuit anys d’estabilitat i prosperitat.

El conservador Duda va guanyar les eleccions amb el 51,5% dels vots, mentre que el candidat liberal va obtenir el 48,4%, segons els resultats definitius publicats ahir pel comitè electoral. Els sondejos a peu d’urna, diumenge, ja revelaven que el candidat del partit dels germans Kaczynski seria el guanyador.

“Aquest cop no ens en hem sortit”. Així va reconèixer Komorowski la derrota davant dels seus seguidors diumenge en un discurs en què també va felicitar Duda, el candidat presidencial de l’actual partit a l’oposició, per la seva victòria: “Li desitjo una bona presidència, perquè jo desitjo el millor per a Polònia”.

Malgrat que la presidència té un rol bàsicament protocol·lari, la victòria de Duda fa dubtar sobre la possibilitat que Plataforma Cívica, el partit liberal de centredreta que ha controlat el govern des del 2007, revalidi el govern a les eleccions parlamentàries d’aquesta tardor. Durant els seus vuit anys al poder Plataforma Cívica ha liderat el ràpid creixement econòmic i l’augment dels salaris en l’economia més gran de l’est d’Europa.

Els votants polonesos, ansiosos d’un canvi, han rebutjat les súpliques de Komorowski, que assegurava que triar Duda podria amenaçar l’expansió econòmica de Polònia i les seves bones relacions amb Alemanya i la Unió Europea. “Els que m’han votat han votat pel canvi -va dir Duda davant d’una animada multitud al centre de Varsòvia-. Sé que podem estar units i que junts podem reconstruir el nostre país”.

Per la seva banda, Komorowski va intentar tranquil·litzar els seus partidaris afirmant que la derrota no vol dir que hagin de perdre el govern a finals d’any: “Només depèn de nosaltres convertir aquest fracàs en un èxit”. “Guanyarem”, va defensar. Komorowski s’ha venut com un candidat independent, però va ser membre de Plataforma Cívica com a parlamentari i ha continuat fortament vinculat al partit.

Neguit a Brussel·les

Les eleccions es van seguir amb un gran interès arreu d’Europa perquè Polònia, la sisena economia de la UE, cada cop ha anat assumint un paper més destacat en els afers continentals. Per exemple, Donald Tusk, ex primer ministre de Polònia, va ser triat president del Consell de la UE l’any passat amb el suport de la cancellera alemanya, Angela Merkel. Els dos grans partits polonesos defensen la pertinença de Polònia a la UE i l’OTAN, alhora que mantenen un discurs dur contra les polítiques del president rus, Vladímir Putin. Però el partit de Duda, Llei i Justícia, és molt més conservador en temes socials, més nacionalista i euroescèptic. En canvi, Plataforma Cívica ha forjat vincles molt estrets amb Alemanya i ha buscat tenir més pes i més veu en els afers europeus.

Així doncs, si el partit de Duda obté el govern polonès a les pròximes eleccions, s’espera que adopti una relació més distant amb Brussel·les. “Si guanya, Llei i Justícia construirà aliances amb Lituània i Ucraïna, i girarà l’esquena a Alemanya i França”, opina Radoslaw Markowski, cap del departament de política comparada de l’Institut d’Estudis Polítics de l’Acadèmia Polonesa de Ciències. “L’euroescepticisme està molt arrelat al partit de Duda”, conclou.