Trump assistirà al funeral de Bush pare malgrat la seva enemistat amb ell

L'inquilí de la Casa Blanca s'ha mofat en diverses ocasions de l'exmandatari republicà

Donald Trump, que sempre ha mantingut una clara enemistat amb els dos expresidents Bush -cap dels dos li van donar suport com a candidat a la Casa Blanca-, assistirà al funeral d'estat que se celebrarà per George H.W. Bush a la Catedral Nacional de Washington, segons ha assegurat la Casa Blanca. El mandatari nord-americà també ha expressat el seu condol a la família de l'expresident republicà, malgrat que s'havia mofat d'ell en diverses ocasions. Bush pare, que patia Parkinson, ha mort aquest divendres amb 94 anys.

Trump també declararà dimecres vinent dia oficial de dol per la mort de l'expresident, i aquest dissabte ha cancel·lat la roda de premsa que tenia previst fer a la cimera del G-20 a Buenos Aires per respecte a la família Bush, segons ha explicat ell mateix a Twitter. A més, ha ordenat que les banderes de la Casa Blanca i de tots els territoris dels Estats Units onegin a mitja asta.

A la xarxa social el president nord-americà també ha escrit: "El president George H.W. Bush ha tingut una llarga i bonica vida amb èxit. Cada vegada que estava amb ell, veia la seva absoluta alegria per la vida i el seu veritable orgull per la seva família. Els seus assoliments van ser excel·lents des del principi fins al final. Realment era un home meravellós i tots el trobarem a faltar!".

Aquestes paraules d'elogi contrasten amb l'enemistat que Trump ha mantingut amb l'expresident i la resta de la família Bush durant els últims anys. L'actual inquilí de la Casa Blanca va fer fora de la carrera presidencial Jeb Bush -un dels fills de l'expresident- en les primàries republicanes del 2016, i ha atacat reiteradament la gestió feta per George W. Bush com a president dels Estats Units entre el 2001 i el 2009. Tanta era l'enemistat que Bush pare va declinar votar Trump a les presidencials del 2016 i va donar suport a la candidata demòcrata Hillary Clinton.

Trump s'ha encarregat també de desmantellar part del llegat de Bush. Per exemple, aquest divendres va firmar un nou acord comercial amb Mèxic i el Canadà aprofitant la seva assistència a la cimera del G-20. El nou pacte substitueix l'Acord de Lliure Comerç de l'Amèrica del Nord (NAFTA, en les sigles en anglès) que Bush va negociar, i que Trump tant ha criticat dient que ha estat nefast per als Estats Units. "Aviat ens desfarem d'aquest terrible NAFTA", va arribar a dir l'actual president nord-americà.

Trump també s'ha mofat en diverses ocasions d'una de les frases mítiques que Bush pare va fer servir durant la seva presa de possessió com a president el 1989. Va parlar de "milers de punts de llum" per referir-se als nord-americans unint esforços per millorar el país.

"Què dimonis era allò dels «Milers de punts de llum»?", va preguntar Trump burlant-se'n durant un míting electoral a la localitat de Great Falls, a l'estat de Montana, al juliol. "Què significa? Algú ho sap? Jo sé una cosa: tots entenem [què vol dir] «Fer Amèrica gran una altra vegada». També entenem «Posar Amèrica primer». Però mai vaig entendre això dels milers de punts de llum", va afegir.

Per aquesta raó, quan aquest divendres a la nit s'ha conegut la mort de Bush pare, de seguida s'ha qüestionat l'assistència de Trump al funeral. De fet, el president nord-americà no va participar en l'últim adeu al senador republicà John McCain al setembre, perquè el polític així ho va deixar escrit abans de morir. En canvi, es considera que Bush no ha deixat cap última voluntat en aquest sentit.