ESTATS UNITS

Trump, acusat de pagar despeses personals amb la seva fundació

La fiscalia de Nova York assegura que es va aprofitar de l’entitat benèfica a la seva campanya electoral

Donald Trump va fer servir il·legalment la fundació que du el seu nom per donar suport a la seva campanya electoral, pagar despeses personals i promocionar els seus propis negocis, segons una demanda presentada ahir per la fiscalia de Nova York.

La denúncia té com a objectiu dissoldre la Fundació Trump, la restitució de com a mínim 2,8 milions de dòlars i que es prohibeixi temporalment al president nord-americà i a tres dels seus fills tenir càrrecs directius en organitzacions sense ànim de lucre. A més a més, la fiscalia de Nova York ha enviat informació a la Internal Revenue Service -la hisenda nord-americana- i a la Comissió Federal d’Eleccions perquè, per la seva banda, prenguin les accions que considerin pertinents. La situació es complica per a Trump.

La demanda, presentada en un tribunal de Manhattan, és el resultat de dos anys d’investigació. Malgrat que se suposa que la Fundació Trump es dedica a activitats benèfiques, la fiscalia de Nova York assegura que el president nord-americà va fer servir sovint els fons d’aquesta entitat per resoldre reclamacions legals contra les seves empreses, i fins i tot per adquirir un retrat d’ell mateix que va costar 10.000 dòlars i que va exhibir en un dels seus clubs de golf.

La Fundació també es va fer servir amb objectius polítics. La demanda detalla que l’organització es va convertir en un braç més de la campanya de Trump en la seva cursa a la Casa Blanca el 2016, fins al punt que el cap de la campanya electoral, Corey Lewandowski, ordenava pagaments amb fons de la Fundació. La denúncia presenta com a prova l’intercanvi de diversos e-mails de Lewandowski amb l’entitat.

Trump va reaccionar ràpidament ahir davant les acusacions i ho va fer, com sempre, a través de Twitter. Va atribuir la denúncia a una maniobra grollera de l’oposició demòcrata: “Els sòrdids demòcrates de Nova York estan fent tot el possible per demandar-me per una fundació que va recaptar 18,8 milions de dòlars i que va destinar a caritat més diners dels que havia recaptat, 19,2 milions de dòlars”.

Segons l’acusació, la Fundació Trump va recaptar més de 2,8 milions de dòlars que van ser utilitzats per influir en les eleccions del 2016. Aquests diners es van obtenir en un acte que va fer Trump per, en teoria, aconseguir fons per als veterans de l’exèrcit, i que va ser televisat. L’acte es va fer en el marc de les primàries republicanes del 2016. La fiscalia assegura que, en contra de les lleis estatals i federals, l’equip de campanya de Trump va decidir “les dates, les quantitats i els beneficiaris de les subvencions” atorgades per la Fundació amb aquests diners recaptats.

Transferències sospitoses

Així mateix, el ministeri públic detalla que l’entitat va concedir com a mínim cinc subvencions de 100.000 dòlars a grups d’Iowa pocs dies abans de la celebració de les primàries en aquest estat nord-americà. Amb tot, les irregularitats de la Fundació Trump van molt més enllà de la campanya electoral.

El 2007, per resoldre un contenciós entre l’Ajuntament de Palm Beach i el complex turístic Mar-a-Lago de Florida -propietat de Trump-, la Fundació Trump va pagar 100.000 dòlars a una altra entitat sense ànim de lucre: la Fisher House Foundation. El 2012 un jugador de golf va demandar el Club Nacional de Golf Trump perquè va introduir la pilota al forat tretze en un torneig que premiava amb un milió de dòlars la persona que ho aconseguís, però després el club es va negar a donar els diners al jugador. Curiosament la Fundació Trump va fer una transferència de 158.000 dòlars a una entitat benèfica que, ves per on, dirigia aquest jugador damnificat. El conflicte es va resoldre així. La fundació del president nord-americà també va pagar 5.000 dòlars a una organització perquè fes publicitat dels hotels propietat de Trump.

“Tal com la nostra investigació posa en evidència, la Fundació Trump era una mena de talonari de xecs per fer pagaments de Trump i dels seus negocis a organitzacions benèfiques, sense que li importés la seva finalitat ni legalitat”, va declarar ahir la fiscal general de l’estat de Nova York, Barbara D. Underwood.

La fiscalia reclama la restitució de com a mínim 2,8 milions de dòlars, però la Fundació i els seus directius també podrien fer front a altres sancions econòmiques. Així mateix, el ministeri públic pretén que Trump no pugui ocupar els càrrecs de president, secretari o tresorer en una entitat sense ànim de lucre durant deu anys. I que els seus tres fills més grans, Donald Junior, Ivanka i Eric, no puguin formar part durant un any de la junta directiva de cap organització no governamental amb seu a Nova York o que operi en aquest estat. Això podria obligar els fills del president nord-americà a tallar la seva relació amb diverses associacions. Per exemple, l’any passat Ivanka Trump va crear una ONG a favor de “l’empoderament econòmic de les dones i les nenes” i hauria de renunciar al seu càrrec.