Publicitat
Publicitat

Varufakis confia en un acord per encetar una nova “era”

El ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, va sacsejar ahir els passadissos del ministeri d’Economia en la seva primera visita a l’Estat des de la victòria d’Alexis Tsipras. Funcionàries perseguint-lo per fer-se una selfie amb ell i desenes de periodistes esperant per una resposta a les crítiques de l’executiu del PP a Syriza. Però Varufakis, apartat de les negociacions amb la troica, va optar per la moderació, llançant-ne amb bones paraules una de freda i una de calenta al ministre d’Economia, Luis de Guindos, que aspira a presidir l’Eurogrup.

D’una banda, va mostrar-se “esperançat” d’arribar a un acord molt “aviat” que permeti “obrir una nova era de creixement” a l’eurozona a partir del juny. Sense parlar en cap moment de les reformes que li exigeix Brussel·les, va assegurar que la reunió “crítica” de dilluns de l’Eurogrup “serà un pas més en la direcció correcta per resoldre la crisi”. I, per a aquesta tasca, segons Varufakis, compta amb el suport de De Guindos per ajudar-los en la negociació amb els seus socis europeus.

Una opinió que fonts d’Economia ahir no compartien de manera tan explícita. De Guindos, que no va fer cap declaració en sortir de la reunió, es limita a assenyalar que té “una actitud oberta” amb Grècia i que la “gran prioritat per a tothom és que es mantingui en l’euro”.

Espanya i Grècia, al mateix grup

L’atac subtil de Varufakis va anar en la direcció de posar Grècia i Espanya al mateix equip de la “perifèria”. “Espanya i Grècia tenen en comú l’interès per sortir de la crisi” i per superar la “fragmentació de l’eurozona”, va dir en una breu declaració sense admetre preguntes. Mentre que el ministre de Finances grec va considerar que la reunió va transcórrer en “perfecta harmonia”, fonts d’Economia només la van considerar “útil” i “fluida”.