Publicitat
Publicitat

La Xina acusa l'advocat d'Ai Weiwei d'"incitació a l'odi ètnic i provocació de disturbis"

Els càrrecs podrien costar fins a 8 anys de presó al advocat, que porta més d'un any empresonat

La Fiscalia Popular de Pequín ha acusat aquest divendres l'advocat de drets humans Pu Zhiqiang dels delictes d'"incitació a l'odi ètnic" i "provocació de disturbis". Zhiqiang, que havia defensat activistes com l'artista xinès Ai Weiwei, va ser detingut fa un any en vigílies del 25 aniversari de la massacre de Tiananmen.

Segons ha informat la Fiscalia en el seu perfil de Weibo (l'equivalent xinès de Twitter), el lletrat "haurà d'afrontar responsabilitats penals" d'acord amb la legislació vigent per uns actes que ha considerat "greus".

"La Segona Fiscalia Popular de Pequín acusa Pu Zhiqiang com a sospitós de delictes d'incitació a l'odi ètnic i provocació de disturbis", va anunciar el Ministeri Públic de la capital xinesa.

En concret, la Fiscalia inculpa l'advocat de difondre "repetidament" missatges que, suposadament, van incitar a l'odi i a la pertorbació de l'ordre públic, en referència a uns comentaris que Pu publicar a Weibo sobre les polítiques del Govern xinès a la conflictiva regió occidental de Xinjiang.

Un dels lletrats que porta la defensa de Pu, Shang Baojun, ha indicat, en declaracions al diari independent de Hong Kong 'South China Morning Post', que el seu client s'enfronta a una pena de fins a vuit anys de presó amb les acusacions formulades en contra seva.

Shang es va mostrar alleujat per la retirada en l'escrit de la Fiscalia d'algunes acusacions que mantenien fins ara les autoritats xineses, com les d'"obtenir il·legalment informació personal" i "incitar al separatisme".

Pu porta 377 dies sota arrest, abans de conèixer els càrrecs que es presenten contra ell, segons ha assenyalat avui l'ONG Xina Human Rights Defenders (CHRD) al seu perfil de Twitter.

L'advocat va ser detingut la matinada del 5 al 6 maig 2014 després d'assistir a un simposi celebrat a principis d'aquest mes sobre la matança de Tiananmen, de la qual es compleixen 26 anys el proper 4 de juny.

La seva detenció es va emmarcar en l'onada de repressió que va emprendre el règim xinès fa un any davant la commemoració del quart de segle de la tragèdia en què van acabar les històriques protestes prodemocràtiques de 1989, quan van morir entre centenars i milers de persones, segons diverses fonts.

Amnistia Internacional (AI) ha exigit avui a la Xina que posi fi a la persecució a què sotmet Pu i que retiri tots els càrrecs presentats contra ell. "Els càrrecs contra Pu Zhiqiang són un altre acte de persecució política. Les oportunitats que rebi un judici just estan a prop de zero", ha dit William Nee, investigador sobre la Xina en AI en un comunicat.

Nee va denunciar que les autoritats xineses "estan enviant un missatge d'alerta a tots els advocats que accepten casos 'sensibles' perquè es posin en fila". "Aquest assetjament ha d'acabar", ha conclòs el representant d'AI.

Un altre dels advocats de Pu, Mo Shaoping, va denunciar la setmana passada, en declaracions a Efe, que el seu client ha vist la seva salut deteriorada durant l'any de detenció, ja que les autoritats li van negar en diverses ocasions l'accés a medicaments. "Ara li estan oferint suficients medicaments per tractar la seva diabetis", va declarar Mo, que va afegir que Pu es troba "millor".

Estats Units també ha exigit l'alliberament de Pu, a qui va definir com "un valent defensor reconegut a tot el món pel seu incansable treball en suport a l'Estat de Dret a la Xina".