Publicitat
Publicitat

Sis ferits greus en l’accident d’un autocar basc a França

El vehicle es va encastar sota un pont a la rodalia de Lilla i va perdre el sostre

Sis estudiants bascos van quedar ferits molt greus, i es tem per la vida de dos d’ells, la nit de dissabte a diumenge en l’accident a Lilla, al nord de França, de l’autocar que els transportava des d’Euskadi cap a Amsterdam, en el marc d’un paquet turístic d’una setmana.

El vehicle, de 3,70 metres d’altura, va impactar brutalment contra el sostre d’un pont molt baix, d’una altura de 2,60 metres, al cinturó de la ciutat de Lilla, a tocar de la frontera entre França i Bèlgica. De resultes de l’accident, l’autocar va perdre el sostre abans d’encastar-se sota el pont, els vidres es van esmicolar i alguns dels seients es van torçar, especialment de les files posteriors.

En total, a l’autocar hi viatjaven 59 persones: 53 estudiants d’entre 18 i 25 anys, 4 acompanyants i 2 conductors. Provinents de les tres capitals basques, Bilbao, Vitòria i Sant Sebastià, l’autocar havia sigut llogat per l’agència biscaïna Viajes Livingstone, que havia organitzat una setmana de vacances a Amsterdam.

Com a conseqüència de l’accident, que va passar a les 5 de la matinada, 34 persones van ingressar al centre hospitalari de Lilla. Una vintena van rebre l’alta poques hores després i es van unir a la resta de passatgers que no van requerir atenció hospitalària en un poliesportiu local, on van ser atesos per un equip multidisciplinari d’atenció psicològica.

“Han telefonat a les seves famílies, se’ls ha donat menjar i beure, i alguns han decidit jugar a futbol per distreure’s. La seva prioritat és parlar amb les seves famílies, tenir notícies dels seus companys i tornar cap a Espanya”, van assegurar efectius del dispositiu per atendre els passatgers.

El vehicle, d’una sola planta, va quedar “decapitat” i incrustat sota el túnel després d’un impacte “extremadament violent” que va provocar una escena de “caos apocalític”, va assegurar a l’agència Efe el psiquiatre que dirigia la cèl·lula d’atenció mèdico-psicològica, François Ducrocq. “Podia haver sigut moltíssim més greu. Els ha salvat que estaven dormint, amb la butaca reclinada, i que el seu cap no sobresortia”, va afegir el doctor.

“Ha sigut horrible”

“La majoria de nosaltres dormíem. Jo acabava de xerrar amb una companya i just havia agafat el son. Ha sigut horrible. De cop, el túnel era allà”, va explicar un dels passatgers que van ser acollits al poliesportiu. “Nosaltres només tenim algunes rascades. Els que estan més greus són els que anaven a la part de darrere de l’autobús”, van assegurar uns altres al diari La Voix du Nord.

L’altura limitada del pont estava clarament assenyalada al lloc de l’accident i també prèviament, però no és el primer cop que passa un accident així en aquest lloc. El xòfer que conduïa l’autocar, que va donar negatiu en la prova d’alcohol i drogues, va adduir “falta d’atenció” i que s’havia refiat del navegador, que li havia indicat aquell camí.

Segons la justícia francesa, que va obrir una investigació, es tracta d’un trajecte que l’empresa feia regularment, però, per causes que es desconeixien ahir, l’autocar s’havia desviat de la ruta habitual, que no passa per dins de la ciutat de Lilla.

El govern basc i l’espanyol van activar ahir els dispositius d’atenció a les víctimes i les famílies i s’espera que la majoria de ferits tornin cap a Euskadi avui mateix. A més dels sis ferits molt greus, ahir a la nit van quedar ingressats al centre hospitalari de Lilla vuit persones amb ferides lleus a l’espera de la seva evolució per traslladar-les també cap al País Basc.

Un punt negre de l’anella viària de Lilla

No és el primer cop que un vehicle de gran altura s’encasta contra un dels ponts baixos de l’anella viària de Lilla. A principis de juny una furgoneta va patir el mateix accident en el mateix lloc. De fet, l’arc de seguretat per evitar que cap vehicle amb més altura de la permesa entrés a la via estava inoperatiu, ja que havia patit diferents impactes. Les autoritats locals van culpar ahir la dispersió de competències entre les administracions sobre la via per explicar la falta de solucions i la repetició dels accidents.

Etiquetes