Publicitat
Publicitat

La reunió de Tsipras amb la troica acaba sense acord

Grècia segueix rebutjant propostes de Brussel·les com augmentar l'IVA a l'electricitat o retallar pensions

Grècia i els seus socis europeus no han aconseguit aquesta passada matinada tancar un acord, en una reunió en què el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va mantenir el seu rebuig a propostes com apujar l'IVA a l'electricitat i retallar algunes pensions.

Després de reunir-se a la capital belga, primer a dues bandes i després a tres entre Tsipras, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, les parts van assegurar que la trobada ha estat "bona i constructiva", tot i que no s'ha arribat a un resultat definitiu.

La cita ha servit així per "comprendre la posició de cadascú" respecte a les propostes sobre la taula, una grega i una altra consensuada per la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE), el Fons Monetari Internacional (FMI) , segons l'Executiu comunitari.

La Comissió va recalcar també que continuarà el treball intens i que es tornaran a reunir els pròxims dies, encara que no s'ha establert una data concreta.

Dijsselbloem es va limitar a dir en unes breus declaracions als mitjans de comunicació que ha estat una "bona reunió" i que les converses continuaran.

Tsipras va ser més optimista que els seus socis en assegurar que l'acord amb els creditors "està a la vista" i que en els pròxims dies s'acostaran les posicions.

El primer ministre grec, optimista

El primer ministre grec va deixar clar que encara persisteixen diferències entre Atenes i l'antiga troica que impedeixen un acord imminent, malgrat les reunions al més alt nivell celebrades aquesta setmana primer a Berlín i avui a Brussel·les.

"Crec que els propers dies estarem més a prop d'un acord. Crec que en qualsevol cas l'acord està a la vista, però necessitem concloure les discussions des d'un punt de vista realista", va dir Tsipras, en una clara referència a algunes de les les línies vermelles que no vol creuar en les negociacions.

"Creiem que és necessari no cometre els mateixos errors que en el passat", ha afegit.

El primer ministre grec va afirmar que algunes propostes dels creditors no són acceptables.

Va mostrar la seva oposició a elevar l'IVA que s'aplica a l'electricitat en 10 punts percentuals, des del 13% actual, i també a les retallades exigides en les pensions, específicament per a pensionistes amb rendes baixes.

"No pot haver cap base per discutir" sobre aquest tipus de mesures, ha recalcat Tsipras. Va sostenir, a més, que Grècia no està en un escenari en què s'enfronti a una decisió de "ho agafes o ho deixes". Per al primer ministre grec, la discussió amb Juncker i Dijsselbloem va ser constructiva i el diàleg es va desenvolupar en un "clima amistós".

"Però al final del dia crec que les propostes realistes sobre la taula són les del govern grec", va afegir. "Tenim una base per a discutir i això és la part optimista de les discussions. Estem molt a prop d'un acord sobre el superàvit primari", és a dir, sense el pagament d'interessos, va sostenir.

Tsipras també va enviar un missatge als mercats i els seus creditors en suggerir que Grècia farà front al pagament de 300 milions d'euros que ha d'abonar a l'FMI aquest divendres.

"No es preocupin per això", va recalcar el dirigent hel·lè, qui va emfatitzar que Atenes ja ha pogut fer fins ara front a les seves obligacions. "Ja hem pagat 7.500 milions" d'euros, va recordar.

Després de la reunió trilateral entre Juncker, Tsipras i Dijsselbloem, el Grup de Treball de l'Euro, integrat pels "número dos" dels ministres de Finances i Economia de l'eurozona, analitzaran l'estat de les negociacions.

El primer ministre grec, per la seva banda, podria reunir-se aquest dijous amb el president del Parlament Europeu (PE), Martin Schulz, segons el portaveu de l'Eurocambra, Jaume Duch.