Publicitat
Publicitat

Els bombardejos segueixen al Iemen magrat l'inici de la treva

La coalició liderada per Aràbia Saudita ataca diverses posicions houthis

Els avions de la coalició àrab, liderada per l'Aràbia Saudita, han continuat els bombardejos aquest dissabte contra posicions dels rebels houthis a la capital iemenita, Sanà, i en ciutats del sud del país malgrat l'entrada en vigor de la treva humanitària la passada mitjanit.

Els primers atacs aeris s'han registrat tan sols dues hores després del començament de l'alto el foc i han consistit en tres bombardejos contra la seu del departament d'Enginyers de l'Exèrcit a Sanà, en mans dels houthis, segons ha pogut constatar Efe. La televisió Huti 'Al Masira' ha informat que s'han registrat bombardejos en diferents ciutats del sud del país, com Aden i Lahej, i a Taiz, al sud-est del Iemen.

Durant les hores prèvies a l'entrada en vigor de l'alto el foc -que estava previst que comencés ahir, divendres, a les 23.59 hora local (20.59 GMT)- l'aviació saudita va intensificar les accions i va atacar diferents posicions houthis i de les forces aliades amb l'expresident Ali Abdul·là Salih a Sanà, al centre i al sud del país.

L'agència de notícies iemenita Saba, controlada pel moviment rebel, va assegurar que almenys vuit civils van morir en un atac de la coalició contra la localitat d'"Al Hadira", a la regió de Sanhan, al sud-est de la capital. A la província de Shebua, al sud, també va bombardejar 6 posicions dels rebels xiïtes i va destruir un pont que connecta amb la província veïna d'Abian.

Encara que es van comprometre amb la treva auspiciada per l'ONU després d'intenses negociacions, els dos bàndols van expressar dubtes i van llançar advertiments als seus rivals.

El líder dels houthis, Abdelmalek al Huti, va qüestionar que l'Aràbia Saudita i la coalició que lidera respecti la treva humanitària, mentre que el general Ahmed al Asiri, portaveu d'aquesta aliança, va afirmar que només compliran amb el cessament de les hostilitats si ho fan els insurgents.

Des que van començar els bombardejos de la coalició a finals de març, més de 3.000 persones han mort en el conflicte del Iemen i un milió ha hagut d'abandonar casa seva.