Publicitat
Publicitat

França formarà els imams i finançarà les mesquites

El ministre de l’Interior diu que una llei antiburquini és “ineficaç”

En temps de descompte, el govern francès intenta fer les paus amb la ciutadania musulmana, que durant tot l’estiu ha estat en el punt de mira polític i mediàtic. El ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve, va anunciar ahir la creació de dos organismes abans que acabi l’any per intentar construir el que va anomenar “islam de França”, que, segons les seves paraules, és “islam amb els dos peus sobre la República”. L’objectiu és guanyar per la via política la batalla a la radicalització religiosa.

“Necessitem un islam que a partir de la República parli a tots els musulmans de França i digui que la pertinença a la República va en primer lloc”, va explicar el ministre, resumint l’esperit de “la nova etapa”, que compta amb el suport del Consell Francès del Culte Musulmà.

Les previsions del ministre són que al mes de novembre es puguin estrenar els dos organismes que fa més d’una dècada ja es van plantejar però que van quedar arxivats. Es tracta d’una fundació que “promourà projectes educatius, socials i culturals”. L’ens, equiparable als que hi ha per a catòlics o jueus, també s’encarregarà de la formació d’imams. “L’Estat està interessat que les mesquites puguin disposar d’imams francesos, que parlin francès, formats a França, amb un bagatge teològic sòlid, capaços de dirigir-se als fidels amb ple coneixement de la societat en què viuen”, va detallar el ministre en una compareixença pública. En el programa formatiu s’hi inclouran classes de formació cívica i laica, així com matèries sobre els drets de les altres religions. L’entitat serà presidida per l’exministre de l’Interior Jean-Pierre Chevènement, que no és musulmà i que recentment demanava a les franceses musulmanes vestir “amb discreció” per evitar polèmiques com la del burquini.

En paral·lel, el govern i la comunitat musulmana han consensuat una associació per controlar les vies estrangeres de finançament per a la construcció de les mesquites. Així, segons fonts periodístiques citades per Le Monde, l’executiu farà una aportació inicial d’un milió d’euros. Actualment, el 15% de les inversions per fer nous llocs de culte islàmic procedeixen de fora de França, la majoria de l’Aràbia Saudita.

D’altra banda, el ministre Cazeneuve va entrar en la polèmica de l’estiu a França. L’ús del burquini ha sigut el tema estrella d’aquests mesos i es posiciona cada dia més com la gran qüestió de cara a les eleccions generals de la primavera vinent. Enmig dels decrets municipals que aquest estiu han vetat el banyador islàmic, el titular de l’Interior va assegurar que una llei antiburquini seria “inconstitucional i ineficaç”. En una revista al diari La Croix, Cazeneuve considera que els valors tradicionals de la República ja estan ara per ara protegits i que, per tant, el laïcisme no necessita més legislacions, que, per contra, aportarien al debat només “tensions irreparables” a la comunitat.

Les paraules de Cazeneuve encenen encara més el foc en el debat intern que mantenen els socialistes per aquesta qüestió, conscients que els seus rivals a la cursa electoral en faran un cavall de batalla. A diferència del seu cap, Manuel Valls, que dóna suport als vetos municipals al burquini, el ministre es mostra partidari de mantenir “el diàleg” i fugir del “soroll” per centrar-se en l’amenaça terrorista i la inseguretat nacional, dos dels autèntics problemes del país.