Internacional 22/05/2019

L’atac a les democràcies vist per Ramoneda, amb l’ARA

Aquest cap de setmana pots aconseguir amb l'ARA un assaig breu del filòsof

àlex Gutiérrez
2 min
Sí: Josep Ramoneda. No: Cristiano Ronaldo

BarcelonaEls ciutadans assistim aquests anys a un nou repartiment de les cartes del poder, després d’unes dècades en què la democràcia liberal dominava la partida amb la seva mà guanyadora. Els canvis tecnològics, la globalització i l’esgotament del model anterior han acabat propiciant tot de fenòmens que perfilen l’ombra d’un núvol sobre les democràcies. El filòsof Josep Ramoneda, col·laborador d’aquest diari i membre del seu consell editorial, aborda aquesta incertesa en un assaig que es podrà adquirir amb l’ARA aquest cap de setmana, al preu de cinc euros.

El text cartografia amb claredat i rigor els elements que han provocat la present crisi de representació i el distanciament entre electors i polítics. I explica el perquè de l’aparició de diversos moviments que -tot i la seva heterogeneïtat- s’engloben en la categoria de populismes: “La impotència de la política, la dependència creixent dels poders contramajoritaris, la incapacitat de prevenir la crisi i la radicalitat de la resposta, i unes polítiques d’austeritat posades en pràctica igualment per conservadors, liberals i socialdemòcrates a partir d’un argument de claudicació absoluta -«no hi ha alternativa»- van fer que es passés del desconcert al malestar”.

En aquesta anàlisi no hi falta una reflexió sobre com ha canviat la manera d’informar-se, tenint en compte que molts mitjans han abandonat el seu deure primigeni d’informar dels fets per passar a oferir un periodisme interpretatiu que, sovint, vol dir treballar des d’una trinxera ideològica. Per al pensador, aquesta premsa “ha claudicat de la seva funció” i, per tant, s’ha passat a un paradigma “en què la frontera entre premsa groga i de prestigi es dilueix”.

A partir d’aquí, Ramoneda constata l’avenç de les ideologies postdemocràtiques i llança un parell de preguntes: “¿Hem d’entendre que el pas de la democràcia a l’autoritarisme és inexorable en temps de globalització? ¿El populisme d’extrema dreta és la passarel·la entre el neoliberalisme i l’autoritarisme postdemocràtic?”.

En el rerefons d’aquest debat polític hi ha, esclar, el paper de la UE: “És preocupant la incapacitat de l’esquerra de proposar alternatives i l’actitud defensiva de governs i institucions europees que per frenar el populisme d’extrema dreta no fan més que assumir la seva agenda”.

En definitiva, un llibre il·luminador, curat editorialment pel cap de la secció de Debat de l’ARA, Toni Güell, a partir d’articles publicats al diari.

El llibre, de 54 pàgines, es podrà adquirir als quioscos, tant dissabte com diumenge, per 5 euros amb el diari ARA: https://promo.ara.cat/perill-democracia

stats