Internacional 10/02/2016

"Hillary Clinton encara ha de demostrar la fortalesa de la seva candidatura"

Entrevista a Bruce Jentleson, professor de polítiques públiques i ciències polítiques a la Universitat de Duke i un dels màxims experts en política exterior dels Estats Units

Marc Vidal
2 min
Hillary Clinton, sense rivals

BarcelonaDonald Trump, pels republicans, i Bernie Sanders, pels demòcrates, han guanyat les primàries a Nou Hampshire. Bruce Jentleson, professor de polítiques públiques i ciències polítiques a la Universitat de Duke i un dels màxims experts en política exterior dels Estats Units, analista els resultats.

Cliqueu aquí per consultar l'interactiu sobre les eleccions als EUACom hem de valorar el resultat a Nou Hampshire?

Als republicans, Donald Trump ha guanyat pel percentatge que més o menys s’havia predit, a diferència d’Iowa, on va perdre tot i el que apuntaven les enquestes. Per tant, Trump en surt reforçat. Marco Rubio, en canvi, queda tocat ja que tothom es pensava que ho faria millor i al final ha quedat el cinquè. Ted Cruz continua lluitant i Jeb Bush no ho ha fet bé fins ara i crec que es retirarà aviat. Al demòcrates, s’esperava que Bernie Sanders guanyés, però ho ha fet per molt més del que s’havia dit i això crec que ha erosionat la candidatura de Clinton. Als pròxims dos estats que faran primàries, Nevada i Carolina del Sud, serà molt important veure si Clinton guanya i ho fa de manera convincent.

El Superdimarts de l’1 de març serà clau en aquestes primàries?

Sí, aquell dia votaran més de 15 estats. Després del Superdimarts, sabrem una mica més què pot passar. Encara hi haurà moltes coses a l’aire, però serà una cita clau.

Donald Trump i Bernie Sanders poden acabar competint per la Casa Blanca?

No ho crec. Trump té molts números per guanyar la nominació, però no crec que el senador Sanders tingui prou suport a nivell nacional per ser el candidat demòcrata. Hillary Clinton serà la candidata previsiblement, però encara ha de demostrar la fortalesa de la seva candidatura. Cal tenir en compte que els bons resultats a Iowa i Nou Hampshire de Sanders no són representatius del conjunt dels Estats Units, aquests dos estats no tenen minories entre la seva població i són petits. El senador de Vermont encara té molta cursa al davant.

El resultat de Nou Hampshire quin missatge transmet?

El missatge per als dos partits és que la gent està insatisfeta amb l’'establishment', amb els candidats tradicionals i entre els electorats dels dos camps, a dreta i esquerra, també hi ha molta insatisfacció en l’economia. La clau aquí és la desigualtat econòmica, amb visions òbviament molt diferents sobre la qüestió entre Trump i Sanders. Però el missatge és que la gent no està contenta amb les solucions tradicionals i van a la recerca d’alternatives.

Estan en qüestió les primàries com a mètode per designar els candidats presidencials?

Potser hi ha d’haver alguns ajustos, però les primàries van sorgir d’una preocupació als anys seixanta pel fet que donava la impressió que tot es decidia al nivell dels alts dirigents dels partits, als despatxos, i va néixer aquest mecanisme que se suposa que és més democràtic. És complex i potser cal fer-hi ajustos, però el sistema continuarà.

stats