Internacional 15/06/2018

L'Índia s'enfronta a la crisi de l'aigua més greu de la seva història

Uns 600 milions de persones, prop de la meitat del país, pateixen greus talls de subministrament

Sònia Sánchez
2 min
Porten aigua des de Jammu, Índia.

BarcelonaUns 600 milions de persones pateixen ja greus talls en el subministrament d'aigua potable a l'Índia (quasi la meitat dels 1.300 milions d'habitants del país). El país s'enfronta a "la pitjor crisi de l'aigua de la seva història", segons l'estudi publicat aquest divendres per l'Institut Nacional per a la Transformació de l'Índia (NITI, en les sigles en anglès), un organisme que depèn del govern indi.

Les constants sequeres que pateix el país, cada cop més freqüents per l'efecte del canvi climàtic, estan esgotant els recursos hídrics de l'Índia, i l'estudi alerta que en només dos anys, el 2020, fins a 21 ciutats índies es quedaran sense aigua subterrània, entre elles la capital, Nova Delhi.

El 40% de l'aigua subterrània del país "s'està exhaurint a nivells insostenibles", alerta l'estudi. I no només això: s'estima que el 70% de l'aigua que sí que està disponible està contaminada, un problema que provoca unes 200.000 morts anuals a l'Índia. El país apareix en el número 120 de la llista de 122 països del món en l'índex internacional de qualitat de l'aigua.

"I la crisi només anirà a pitjor", alerta l'estudi. En l'actualitat, el 75% de les cases de l'Índia no tenen accés a l'aigua corrent, i això s'eleva al 84% en les zones rurals. Però el creixement de la població nomes agreujarà el problema, de manera que "l'any 2030 la demanda d'aigua al país duplicarà el subministrament disponible".

Les conclusions de l'estudi presentat al govern indi diuen que l'any 2030 el 40% de la població de l'Índia no tindrà accés a l'aigua potable. I és que molt abans, el 2020, fins a 21 ciutats (entre elles Nova Delhi) es quedaran sense aigua subterrània, cosa que afectarà directament 100 milions de persones.

"Les sequeres són cada cop més freqüents i generen problemes molt greus als agricultors indis que depenen de la pluja (el 53% de l'agricultura del país)", alerta l'estudi. En global, tota aquesta crisi de l'aigua suposarà també una pèrdua del 6% del PIB per a l'Índia de cara al 2050.

stats