Publicitat
Publicitat

TERRORISME

El jihadisme tenyeix de sang un altre Ramadà

Desenes de persones moren en el final de la celebració de l’islam

El Ramadà, el mes sagrat per antonomàsia per als fidels musulmans, ha acabat gairebé com va començar: tenyit del vermell de la sang de desenes de víctimes del terror. Les cerimònies de l’Aid al-Fitr, que van començar ahir i duraran fins dilluns amb pregàries col·lectives, van aprofitar per reclamar la fi dels extremismes religiosos que assoten el Pròxim Orient i una bona part de la faixa central de l’Àfrica. En va. Malgrat aquests bons desitjos, la violència va colpejar de nou, des d’Egipte fins a Nigèria, i el nombre de morts es compta per milers des que va començar la festivitat.

No és un fet ni aïllat ni nou perquè ja fa anys que els grups i grupuscles terroristes aprofiten el temps de pau i connexió espiritual que representa el Ramadà per augmentar la seva violència. Aquest any, el mes sagrat gairebé es va estrenar amb els atacs quasi simultanis a Kuwait, França, Tunísia i Somàlia que van deixar dos centenars de morts, a finals de juny.

Ahir, la festa que marca la fi del Ramadà va ser especialment sagnant a l’Iraq. El divendres sant va acabar amb una vintena de morts per l’explosió d’un cotxe bomba en un mercat a Khan Bani Saad, una ciutat uns 30 quilòmetres al nord-est de la capital, Bagdad. En l’atemptat, a més, van resultar ferides més de 50 persones i, segons van explicar testimonis a l’agència Reuters, els supervivents recollien la resta dels cossos escampats per l’onada expansiva i les col·locaven dins de caixes de verdures i fruites. Entre les víctimes hi havia un nombre indeterminat de nens. A falta d’una reivindicació, la policia local no va dubtar a assenyalar l’Estat Islàmic com a responsable de l’atemptat, ja que els islamistes han actuat en diverses ocasions en aquesta província iraquiana, on conviuen ètnies i cultures diferents.

Tampoc cap organització ha reclamat l’autoria d’un doble atemptat al nord-est de Nigèria però tots els dits van assenyalar Boko Haram, que ha implementat la xaria [llei musulmana] als tres estats que controla. La secta islamista, que obeeix l’Estat Islàmic des del mes de març, va tornar a fer servir dones per dur a terme els atemptats. En aquest cas, es tractava d’una nena de tan sols 10 anys i una dona gran que van fer esclatar explosius enmig d’un acte popular per celebrar el final del Ramadà. El balanç de l’acció va ascendir a nou persones mortes, que s’afegeixen a les 500 que s’han produït l’últim mes.

A Egipte van morir sis persones que van desafiar la llei i van acudir a una manifestació convocada pels Germans Musulmans -organització considerada terrorista i prohibida- en homenatge a l’expresident Mohammed Mursi, sentenciat a mort.

A Síria, l’Observatori dels Drets Humans xifra les víctimes mortals durant el Ramadà en 5.000, una cinquena part de les quals són civils.

Però l’Aid al-Fitr va tenir, per contra, una imatge inusual, en un punt sempre conflictiu com és el Pròxim Orient. Coincidint amb la festivitat, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va trucar al president palestí, Mahmud Abbas, per felicitar-li la festa. La conversa suposa el primer contacte entre els dos líders des del juny del 2014, quan van parlar sobre el segrest dels tres adolescents jueus que va desencadenar la guerra a la franja de Gaza, amb 2.000 morts.

A presó per trencar el dejú sagrat, al Marroc

Un tribunal de primera instància del nord del Marroc ha condemnat a dos mesos de presó dos joves per no haver respectar el dejú durant el mes del Ramadà, que va acabar ahir. Segons va explicar a l’agència Efe Ali Bilmezian, membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans, els condemnats tenen 20 i 25 anys i van ser detinguts dimecres passat, després que un grup de persones els denunciés en veure’ls menjar d’amagat en un bosc. La sentència es basa en l’article 222 del Codi Penal que castiga amb penes d’entre un i sis mesos, a banda de multa, per trencar els preceptes del Ramadà.