Internacional 09/01/2013

L'Assemblea Nacional veneçolana dóna "tot el temps que necessiti" a Chávez

Durant el debat, el Parlament ha aprovat un pronunciament en què dóna suport i ratifica "l'expressió sobirana del poble". La societat veneçolana està dividida; mentre els uns resen, els altres demanen una convocatòria immediata d'eleccions

Agències
2 min
La societat veneçolana està dividida. EFE

Veneçuela / CubaL'Assemblea Nacional de Veneçuela (AN) ha autoritzat aquest dimecres al president, Hugo Chávez, a prendre's "tot el temps que necessiti" per atendre la seva malaltia a Cuba i ha instat a actuar segons la Constitució davant d'absència del governant per jurar un nou mandat el dia 10. "President Chávez, aquesta honorable Assemblea Nacional li concedeix a vostè tot el temps que necessiti per atendre a la seva malaltia", ha dit Diosdado Cabello, en tancar el ple en què s'ha discutit sobre l'absència del president.

Cabello ha llegit davant els diputats una carta per al vicepresident veneçolà, Nicolás Maduro, en què anunciava que Chávez no podrà assistir a l'acte d'assumpció i que va demanar assumir, d'acord amb l'article 231 de la Constitució, posteriorment davant el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ).

"Aquesta constitució en cap lloc diu que el president de l'Assemblea prendrà possessió del càrrec en cas d'absència temporal", ha dit Cabello, que ha comparat la situació del país amb el Paraguai i ha descartat un cop d'Estat. "Qui podria haver pensat que l'oposició demanaria a crits que Diosdado Cabello assumeixi la presidència", ha afegit el titular del Parlament, que ha observat "desitjos" de l'oposició de sortir "del comandant Chávez" i l'ha acusat d'oblidar-se de la voluntat del poble".

Durant el debat l'Assemblea ha aprovat un pronunciament que dóna suport i ratifica "l'expressió sobirana del poble" que va reelegir a Chávez en els comicis del 7 d'octubre. I també han confirmat el "dret legítim" del president a la "seva recuperació plena" després de l'operació a què va ser sotmès el l'11 de desembre a Cuba com a conseqüència de la reaparició del càncer que li van diagnosticar l'any 2011.

La societat veneçolana viu dividida

Els veneçolans viuen la malaltia i l'absència del president amb opinions dividides, i mentre els uns resen per una bona i ràpida recuperació, els altres assenyalen la necessitat de demanar unes altres eleccions. "Hem demanat al metge José Gregorio que com a metge dirigeixi totes les mans que tracten hávez", ha dit una mestressa de casa.

Mentrestant, l'oposició reclama que es convoquin eleccions de seguida, tal com diu l'agent de viatges Jennifer Gómez "el poble ha de demanar eleccions de seguida, una persona que pugui portar això com cal", ha dit. "Quant de temps hem d'esperar? Pot estar-s'hi un més, dos mesos, tres mesos, no sabem quan. No ens podem esperar".

La Constitució veneçolana només preveu les eleccions en cas de falta absoluta del president electe o durant els primers quatre anys de mandat, una condició que ve donada per la mort, renúncia o incapacitat física o mental dictaminada per junta mèdica designada pel Tribunal Suprem i aprovada per l'Assemblea Nacional.

stats