Publicitat
Publicitat

Valls presenta la llibertat amb els pits nus de la Marianne contra l'opressió del burquini

Crítiques al primer ministre per fer servir un símbol al·legòric per defensar la prohibició del banyador islàmic

Contra el burquini, els pits nus de la bella Marianne, el símbol per excel·lència de la llibertat, un dels tres valors sagrats de la República francesa. Al primer ministre francès, Manuel Valls, li han arribat crítiques de tot arreu en atrevir-se a suggerir que les mames de l'al·legòrica figura femenina representen molt millor l'esperit del país que una dona real tocada amb un mocador al cap.

Valls no ha fet referència explícita a la polèmica del burquini que aquest estiu acapara portades a mig món però en un discurs polític en defensa de la trentena d'ajuntaments que veten l'ús del banyador islàmic, el primer ministre ha fet servir la imatge del símbol. "Marianne té un pit nu perquè alimenta el poble. No va tapada perquè és lliure. Aquesta és la República", ha dit.

La referència a la nuesa i la llibertat han encès les xarxes socials, que avui s'han omplert de crítiques a Valls, tot acusant-lo d'ignorant o de fer servir les dones per fer el seu discurs. La historiadora de la Universitat de París Est Mathilde Larrere lamentava en un tuit que "escollir una dona permet fer contrapès a les representacions masculines dels reis, tal com diu la llei sàlica" i s'ha entretingut a explicar que la imatge de la Marianne ha aparegut despullada o vestida segons la ideologia majoritària del moment.

L' il·lustrador Placide n'ha fet la seva interpretació amb el títol: "Valls i la Marianne en 'topless'".

Un altre historiador explicava a les pàgines del 'Libération' que Valls ha confós la Marianne amb la figura de 'La llibertat guiant el poble' de Delacroix.