Publicitat
Publicitat

L'efecte Portillo o el risc d'aspirar a manar i quedar-se sense escó al Regne Unit

Els líders dels Liberals i del UKIP no tenen assegurat el seu escó a Westminster

El sistema electoral del Regne Unit possibilita que el líder del partit es quedi amb un pam de nas, a les portes del Parlament de Westminster, encara que els seus siguin majoria a la cambra. Aquesta particularitat es deu al fet que els candidats 'nacionals' són caps de llista del seu districte, la divisió electoral que divideix el país en 650 circumscripcions, una per cadascun dels diputats que ompliran l'hemicicle. La formació que guanya en aquests territoris s'apunta l'únic escó en joc.

El fenomen s'ha batejat als Regne Unit com el 'moment Portillo', en homenatge a Michael Portillo, un polític bregat en els ministeris dels Conservadors que estava cridat a liderar la formació, i que el 1997 es tornava a presentar com a candidat per Enfield Southgate, a la regió del Gran Londres. Però la seva sort i la carrera política es va trencar dramàticament i per sorpresa, quan ja d'entrada la matinada que el recompte va donar per guanyador de l'escó un jove laborista desconegut. Punt i final a les aspiracions de Portillo.

El nou Portillo

Avui, amb les eleccions del Regne Unit en marxa, part del focus mediàtic se centra a descobrir qui serà el nou Portillo. Els comicis, com ja s'ha repetit, donen un empat tècnic entre Laboristes i Conservadors i hi ha fins a 75 districtes que podrien canviar fàcilment de color polític, tenint en compte què diuen les enquestes.

Un dels que té més números de protagonitzar el seu 'moment Portillo' és Nick Clegg, el líder dels Liberals Demòcrates, que es presenta per revalidar el seu escó a Sheffield Hallam, al nord de l'illa. El liberal podria pagar amb el seu propi seient el suport que el 2010 va oferir a un Cameron en minoria per formar govern.

Clegg haurà de prendre una til·la o qualsevol beguda sense excitants sinó vol acabar dels nervis. No serà fins a les 4.30 de la matinada que es tinguin sumats tots el vots del seu districte. L'amenaça del viceprimer ministre milita al Partit Laborista.

El cas de Farage

Un altre peix gros que haurà de tenir paciència en la llarga nit electoral britànica és Nigel Farage, el líder del UKIP, el partit que advoca per sortir de la Unió Europea i restringir l'arribada dels immigrants. Antic corredor de borsa, les enquestes no li donen per segur que aconsegueixi l'escó en joc a Thanet South, un districte electoral al sud-est del país, que ara està en mans dels conservadors. Fins a les sis del matí no s'espera tenir els resultats.

La nit es presenta llarga però per a alguns serà la nit en blanc, per no dormir i potser, per acabar buida.