Publicitat
Publicitat

Obama torna a fer campanya

L'expresident intenta remuntar la caiguda dels demòcrates en les eleccions a governador

L'expresident dels EUA Barack Obama torna a l'arena política i per primer cop des que al gener va deixar la Casa Blanca ha tornat a fer campanya, en dos mítings de candidats governamentals demòcrates, amb l'objectiu de revertir la tendència electoral negativa per la qual travessa el seu partit.

Obama va anar primer a Nova Jersey per donar suport al candidat Phil Murphy, que el proper 7 de novembre tractarà d'arrabassar la governació als republicans. Murphy, un exbanquer de Wall Street, es batrà amb l'actual sotsgovernadora republicana, Kim Guadagno, ja que l'actual titular no pot optar a un tercer mandat. Malgrat l'avantatge, Obama va recomanar als simpatitzants demòcrates que surtin a guanyar i no donin l'elecció per guanyada.

"No podeu donar aquesta elecció, o cap elecció, per guanyada. No sé si us heu adonat d'això", va dir Obama en una clara referència a les últimes presidencials en les quals ningú apostava per la victòria de l'actual president, Donald Trump, davant Hillary Clinton.

Encara que sense citar el seu successor, Obama va criticar l'actual rumb del país: "Algunes de les polítiques que veiem ara, pensàvem que les havíem deixat enrere. Vull dir, aquesta gent sembla de fa 50 anys. Som al segle XXI, no al XIX".

Un cop acabat el míting a Nova Jersey, Obama es va desplaçar a l'altre estat amb una elecció a la governació, aquest 2017, Virgínia. En aquest cas, els demòcrates aspiren a mantenir l'estat que ja van conquistar fa quatre anys. Com que l'actual governador, Terry McAuliffe, no pot repetir, és el seu vicegovernador, Ralph Northam, qui opta al càrrec.

Northam, que també surt amb avantatge a les enquestes, s'enfrontarà al republicà Ed Gillespie, que va ser assessor de l'expresident George W. Bush i que manté una prudent distància amb Trump, molt impopular als suburbis de Washington. 

A Richmond, capital de Virgínia, i davant milers de persones, Obama tampoc va citar directament Trump, però va criticar els candidats que "divideixen" la gent per guanyar les eleccions: "Si has de guanyar una campanya dividint la gent, després no seràs capaç de governar-los. No seràs capaç d'unir-los", ha advertit.

Amb les eleccions a Virgínia i Nova Jersey, els demòcrates aspiren a revertir una dinàmica electoral perdedora que els ha deixat fora de la Casa Blanca, sense control del Senat ni de la Cambra de Representants i amb un reduït poder als estats.

De fet, els republicans tenen actualment un poder territorial mai abans vist, amb 34 dels 50 governadors i amb el control de l'executiu i del legislatiu en 26 d'aquests estats.

És per això, que Obama va decidir tornar ara als mítings, nou mesos després de deixar la Casa Blanca en mans de Trump.