Publicitat
Publicitat

El parlament de Hong Kong tomba la reforma electoral que volia imposar la Xina

Triomf del moviment dels paraigües, que reclamava el sufragi universal lliure. Els diputats pro-govern han marxat en el moment de la votació

El Parlament de Hong Kong ha rebutjat aquesta matinada la reforma electoral proposada per la Xina i que introduïa el sufragi universal però amb un mecanisme perquè Pequín filtrés els candidats a governador. .

A l'hora de la votació, i després d'un intens debat que va començar dimecres, més de trenta legisladors afins al govern van decidir abandonar l'hemicicle, per motius que no han aclarit encara. El resultat final va ser de 36 vots emesos: 8 a favor i 28 en contra, si bé la proposta hauria estat rebutjada igualment si tots els legisladors haguessin estat presents, ja que el bloc oposat a la reforma impedia una majoria favorable de dos terços.

La parlamentària proxinesa Regina Ip s'ha disculpat per l'absència dels seus diputats durant la votació, que ha atribuït a un problema de comunicació entre ells. Després de conèixer el resultat, els parlamentaris democràtics han desplegat dins l'hemicicle una pancarta i paraigües grocs, símbol de la revolta que el pla de Pequín va desencadenar a finals de l'any passat. .

Fora de l'edifici del Consell Legislatiu, fortament custodiat des d'ahir per milers de policies, s'han sentit crits de visques i esbroncades dels centenars de manifestants a favor i en contra de la proposta.

Els polítics demòcrates s'han posicionat del projecte del Govern al·legant que no es tractava d'unes "autèntiques eleccions" en no permetre a la població elegir lliurement al seu màxim representant polític.