Publicitat
Publicitat

El rei saudita, acusat també de morós

Un metge denuncia que el monarca ha deixat una factura pendent de 3,7 milions d'euros

La polèmica estada a la Costa Blava francesa del rei Salman de l'Aràbia Saudita, que va portar a tancar una platja expressament per al seu seguici, s'ha vist acompanyada d'una demanda per factures impagades d'un metge francès, que va lamentar que el monarca no aprofités les seves vacances per saldar deutes. "Abans de marxar, podria pagar les seves factures de 3,7 milions d'euros. Un gest d'educació!", ha indicat en el seu compte de Twitter el metge d'urgències Patrick Pelloux, un dels més cèlebres de França en la seva especialitat.

El problema, segons ha explicat aquest dimarts Pelloux al diari 'Le Parisien', "no és que es privatitzi una petita platja", sinó que "riquíssims caps d'Estat i personal diplomàtic" vagin a França a tractar-se sense abonar el compte. Aquesta xifra, segons ha precisat a EFE l'entitat que representa els hospitals de París, AP-HP, es limita només als centres de la capital francesa i engloba el deute acumulat en total per ciutadans saudites, l'ambaixada i empreses d'aquest país a els últims anys.

El llistat de morosos, segons ha assenyalat aquest organisme a principis de juliol, l'encapçalen Algèria, amb 31,6 milions, el Marroc (11 milions) i Estats Units (5,7 milions), seguits per l'Aràbia Saudita en setè lloc, mentre que la deute d'Espanya s'eleva a 2,1 milions, d'un total de 118.600.000 fins a finals de 2014. Reclamar aquest tipus de factures a un Estat estranger, segons 'Le Parisien', implica la mediació del Ministeri francès d'Exteriors, el que podria aixecar susceptibilitats i dificulta la recuperació dels diners.

El diari recorda que París i Riad van signar a finals de juny, al terme d'una comissió conjunta de seguiment franco-saudita acords per valor de 10.800 milions d'euros, de manera que aquests 3,7 milions suposen "una gota d'aigua".

Salman bin Abdulaziz, que va arribar a l'aeroport de Niça el passat 25 de juliol per instal·lar-se en una mansió de la seva propietat propera a Cannes, va abandonar França aquest diumenge, juntament amb gran part del seu seguici d'uns mil acompanyants.

No es descarta que el rei saudita, que tenia previst quedar a França fins al 20 d'agost, escurcés les seves vacances per la polèmica generada pel tancament de la platja, però aquest extrem no ha estat confirmat ni pel Govern francès ni per la diplomàcia saudita.