Nadal de turistes i discursos

Els visitants tornen en massa, el cap de Govern alerta sobre populismes i proteccionisme i Bartumeu dissenya el futur polític del país

Estem ja en el darrer tram del llarg període nadalenc en el qual, segons han manifestat diferents representants del món de la restauració i segons hem pogut constatar amb el trànsit diari, l'afluència de visitants està sent de les millors dels darrers temps i hem tornat a patir les famoses cues d'entrada i sortida del país o de baixada de pistes amb més d'un mal de cap rodat al centre neuràlgic del país. Els turistes tornen, tot i que potser no amb tantes ganes de gastar com abans de la crisi, però està molt bé veure com les nostres estacions d'esquí continuen sent un referent i el seu entorn l'acompanya.

Molt probablement d'aquí poc ja ens faran saber les xifres totals d'entrades i sortides de vehicles i el número de turistes que això haurà implicat. No sé si serà el cas, però és possible que també ens facin aquelles fabuloses projeccions -amb 'Powerpoint' inclòs- del retorn econòmic que haurà tingut per al país. Qui vulgui se les creurà, i qui no les veurà com qui contempla una actuació del Mag Lari i els seus trucs que mai saps com els acaba realitzant.

Però malgrat les xifres positives que en puguin sortir del balanç d'aquest període nadalenc, s'hauria de fer una reflexió una mica més profunda i amb més projecció de futur de si hem canviat alguna cosa en la nostra oferta com perquè tornin a venir un gran nombre de visitants o és que simplement l'economia dels països veïns, fonamentalment del sud, comencen a tenir símptomes de recuperació i aquest fet beneficia el seu retorn. Sí, sí, és evident: pistes i compres és el que toca aquests quinze dies, és el que busca el nostre visitant. I no ho qüestiono, sinó que el que cal és no cometre els errors del passat, sobretot albirant un final de model econòmic que ens vindrà donat per l'acord amb Europa.

Mentrestant la nova entrada d'any ens ha portat actualitat política en forma de discursos. D'una banda el de Cap d'Any del cap de Govern, Antoni Martí, alertant dels perills del proteccionisme i dels populismes. Obro parèntesi: curiós que aquell que va ser acusat d'arribar al poder a base de moltes dosis de populisme ara n'alerti dels perills d'aquesta praxi per fer política; i curiós també que aquell que no va votar la Constitució ara rebutgi el proteccionisme. Tanco parèntesi. I de l'altra, en format entrevista el de l'excap de Govern, Jaume Bartumeu, avisant a navegants sobre quin creu que ha se ser el futur polític del país. I és que ell mai va dir que es retirava de la política.