El bacó

Després de la croada contra els embotits, les carns vermelles i les processades el proper pas pot ser declarar el socarrat de la paella com a producte tòxic, o justificar el registre policial a casa dels Pujol perquè guardaven els ‘papers d’Andorra’ al costat de la secallona

La gran amenaça per a la nostra salut no és el plutoni, les cuines que visita Chicote, Rossi damunt d’una moto o la contaminació atmosfèrica. És, segons, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el bacó. I els embotits, i les hamburgueses. Sosté que, amb un consum elevat, són més perjudicials que el tabac i l'amiant i probablement ‘cancerígens’.

Ens ho anuncien, en un to apocalíptic, un dilluns d’aquests de mirar la pluja per la finestra com un personatge de Jane Austen, d’un cervell amb nivells ínfims de serotonina i de dopamina, de ‘jet lag’ a causa del canvi horari, i de debat sobre si posar o no l’edredó al llit. D’entrepà de bringuera per esmorzar, de botifarra amb seques per dinar i amb el record de la paella de diumenge, potser l’última abans que un estudi dictamini que el socarrat és altament tòxic.

A partir d’ara, no es descarta que els bars hagin de disposar d’una zona habilitada per als consumidors de plats combinats amb bacó i que es permeti fumar a les xarcuteries. La conservació dels productes de la matança del porc deixarà de ser un problema: es podran emmagatzemar juntament amb l’urani empobrit i ens mirarem el bacó com si fos una placa de fibrociment amb amiant.

A més a més, ara podem entendre el significat de l’anunci de Campofrío en un cementiri, i l’àmplia operació policial en el domicili de Jordi Pujol. Guarden els ‘papers d’Andorra’ al costat de l’embotit i esmorzen pa amb tomàquet i secallona. Mentrestant, a la tele de la cuina, Mariano Rajoy explica que el bipartidisme és salut. No porta bacó.